Рівне:

Створення та просування сайтів

Дубенський замок співпрацюватиме з одним із найбільших замків Європи

Рівненська область 14-гру, 2011, 12:119 prov 1 015
Угоду про співпрацю з відомим в Європі замковим комплексом у місті Гнєв (Республіка Польща) 12 грудня підписав Державний історико-культурний заповідник міста Дубна. Це перший такий документ в історії закладу, який, за словами його директора Леоніда Кічатого, відкриває неабиякі перспективи для культурної співпраці не лише регіонів, а й обох країн.
«Перед тим, як домовитися про підписання Угоди, делегація заповідника побувала у замку Гнєв. Ми були вражені тим, як вдало можна популяризувати історію, - зауважив Леонід Кічатий. - Наші польські колеги блискуче вміють передати найцікавіші сторінки історії свого міста, регіону, країни. У їхніх руках минуле оживає. Нам є чого повчитися один в одного і чим поділитися в науковому та практичному аспектах», - наголосив директор Дубенського заповідника.
За словами Леоніда Кічатого, вже наступного року розпочнеться реалізація одного з пунктів Угоди – працівники замку Гнєв, які займаються збереженням ремісничих середньовічних традицій (зокрема, ковальської справи), проведуть низку майстер-класів для працівників заповідника.
Крім того, в рамках Угоди передбачається обмін науковими доробками, експозиціями, проведення конференцій, семінарів та круглих столів, організація спільних наукових проектів.
Варто зауважити, що Угода є безстроковою і на її реалізацію польська сторона уже передбачила 150 тис. злотих. Зі свого боку, підтримувати закріплену на папері співпрацю пообіцяв і заступник голови обласної ради Олександр Чуприна. Від імені обласного керівництва він засвідчив повагу делегації з Польщі та висловив впевненість, що документ отримає організаційне та фінансове сприяння як на рівні міської, так і на рівні районної та обласної влади.
Також Олександр Чуприна провів перемовини з каштеляном замку Гнєв Янушем Стручинським щодо організації приїзду на Рівненщину депутата Європарламенту від Польщі Яна Козловського, який відповідає за українське питання в ЄС. Візит заплановано на початок 2012 року.
На фото: директор Державного історико-культурного заповідника міста Дубна Леонід Кічатий та каштелян замку Гнєв (Республіка Польща) Януш Стручинський підписують історичний документ.
Довідка: Державний історико-культурний заповідник міста Дубна було створено Постановою Кабінету Міністрів України № 444 від 14 червня 1993 року. На балансі закладу нині знаходяться Дубенський замок, Луцька брама, колишні монастир і костел бернардинів, синагога, Спасо-Преображенська церква, Юріївський храм, монастир кармеліток, Іллінський собор, численні світські будівлі ХVІІІ – ХІХ століть.
За результатами Всеукраїнської акції «7 чудес України. Замки. Фортеці. Палаци» Дубенський замок увійшов до десятки лідерів - як за підсумками інтернет-голосування, так і за версією експертів.
Про це Провінційці повідомили з Рівненської обласної ради.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору