Рівне:

Створення та просування сайтів

УПЦ КП та УАПЦ провалили третю за 10 років спробу об'єднання

Актуально 16-гру, 2011, 10:369 prov 1 125
Процес об'єднання УПЦ КП та УАПЦ в єдину помісну Православну Церкву зірвався. Переговори з перервами тривають від листопада 1995 року.
Про це повідомляється на офіційному сайті УПЦ КП.
"Священний Синод Київського Патріархату з сумом вимушений сповістити, що Предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій та голова комісії для ведення діалогу про об'єднання митрополит Андрій своїми діями втретє за останнє десятиліття зірвали процес об'єднання", - йдеться у заяві.
Умовою об'єднання для УАПЦ є відставка Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. У Київському Патріархаті на це не погоджуються.
"Патріарх Філарет має найбільший досвід архієрейського служіння – 50 років, найбільший досвід керівництва Українською Церквою. На своєму Соборі у жовтні 1995 року наша Церква майже одноголосно обрала його своїм предстоятелем. Він користується великою повагою в суспільстві. Завдяки його керівництву протягом останніх 16 років Київський Патріархат зріс і продовжує зростати кількісно і якісно. Нам фактично пропонують обміняти нашого Патріарха на архієреїв Автокефальної Церкви", - розповіли в УПЦ КП.
ДИСКУСІЯ: За яких умов і коли виникне в Україні Помісна церква?
Київський Патріархат відмовився "виконувати багатолітню мрію Московської патріархії, яка в будь-який спосіб, в тому числі руками згаданих діячів УАПЦ, прагне відсторонити Патріарха Філарета від церковного служіння".
"Кількість парафій УАПЦ не зростає. Не маючи ані серйозних духовних навчальних закладів, ані монастирів, через брак власних кандидатів на єпископів раз за разом рукопокладають в УАПЦ лише тих, хто з різних причин пішов з Київського Патріархату. УАПЦ трясуть скандали між її архієреями. Предстоятель УАПЦ з однодумцями не змогли навести ладу в своїй хаті, але наполегливо, в один голос з Москвою, осуджують особу і діяльність Київського Патріарха та домагаються його відставки як умови об'єднання", - обурились в УПЦ КП.
ФОТОРЕПОРТАЖ: Глави церков закликали українців об'єднатися і спільно навести лад у суспільстві
У Київському Патріархаті закликали всіх, хто щиро прагне до церковного об'єднання – продовжити діалог. Умови такого об'єднання: взаємне визнання таїнств, збереження за кожним архієреєм та священиком керування тими єпархіями і парафіями, які на даний час є у його підпорядкуванні.
Нагадаємо, Митрополит Мефодій 1995 року був керуючим справами УПЦ КП, митрополит Андрій був у 1992-95 роках постійним членом Священного Синоду. Більшість нинішнього єпископату УАПЦ є колишніми священиками Київського Патріархату.

gazeta.ua
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору