Рівне:

Створення та просування сайтів

Якби я керував лісом

Головна 01-лют, 2012, 18:469 prov 1 922
У студентів-лісівників випускного курсу Березнівського лісового коледжу – гаряча пора: у лютому з дипломами на руках вони вже відбудуть за місцем призначення. Хлопці й дівчата не просто живуть майбутньою роботою, а готові привнести свій заряд у розпочате реформування галузі. Про це засвідчують їх творчі роботи з економіки, організації і планування лісового господарства, з якими мене ознайомила моя колега кандидат економічних наук Марія Сидорчук.
Ми живемо на Поліссі, і це слово саме за себе говорить, зазначає Іван Шпеть, і без лісу ми – як мурашка без мурашника. Його можна спожити й за рік чи кілька, а щоб виростити до норм сировини, - треба мінімум 40 років. Тому, коли б я керував лісовою галуззю, залісив би всі ділянки землі, що не використовуються під сільськогосподарські цілі. Вважаю, що треба ввести закон про обмеження вирубування лісу, крім оглядових рубок і згарищ, карати винних за знищення дерев, що не досягли промислової стиглості.
Природа – наша домівка, ніби перегукується з думкою свого товариша Тарас Марач, ото ж які будуть у ній господарі, таким буде й наше життя. Тому при підготовці майбутніх спеціалістів лісу їх треба скеровувати на найновіше й раціональне. У кожному лісгоспі треба побудувати цехи з переробки деревини, оскільки готову продукцію вигідніше реалізовувати. Пора відновити в повному обсязі побічне користування, що теж дало б додатковий прибуток у державну казну.
Віталі Онищук обґрунтовує необхідність впровадження нової техніки для валки, трелювання, розкражування деревини. Завдяки новим технологіям ліс має звільнитися від залишків: гілля й пеньки в переробленому вигляді мають ставати готовою продукцією. Про недопустимість некомпетентності й помилок у лісі, використання його тільки для сьогоднішніх доходів говорять у своїх роботах Сергій Федорець, Іван Мороченець, Максим Степанюк. А ось Віталій Кононець убачає майбутнє лісу у всій його багатофункціональності: екологічній, господарській, рекреаційній. А це можливо за умови підпорядкування лісової галузі в одних руках і ведення господарської діяльності в ній відповідно до особливостей регіону.
Так що і з низками власних інноваційних ідей прийдуть у лісівничі колективі 70 нинішніх випускників лісового коледжу. Хочеться побажати, аби їх творчий запал якомога краще прислужився оновленню й поліпшенню функціонування лісівничої галузі.
Петро ЖЕЛІНСЬКИЙ,
викладач Березнівського лісового коледжу.
Схожі новини
Коментарі - всього 1

коля 02-лют, 19:32

Спишіть,а то не встигнете.Може держава порозумнішає.або нація поумніє.А ліс шумів,шумів..
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору