Рівне:

Створення та просування сайтів

Віктор Ющенко: розпуск парламенту — не самоціль

Головна 19-кві, 2007, 19:119 prov 1 337
Насамперед, Віктор Ющенко наголосив, що сьогодні в Україні не відбувається жодної трагедії, ми йдемо демократичним шляхом, на якому, закономірно, виникають різні питання. Ситуація стабільна і контрольована, а суспільство демонструє толерантність.

Свій Указ Президент скасовувати не буде

Віктор Ющенко знову акцентував на тому, що президентський Указ про припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання обов’язковий до виконання і є чинним.

– Це головна політична реальність. Друга – свій Указ Президент скасовувати не буде. Підкреслюю, що розпуск парламенту для мене – не самоціль. Це єдиний спосіб повернути політичне життя в Україні у правове русло. Це можливість прищепити парламентарям чітке усвідомлення відповідальності перед виборцями, а також залагодити електоральні розломи в українському суспільстві, – підкреслив Віктор Ющенко.

Носієм мандату є фракція

– В основі політичної кризи лежать нелегітимні процеси, які стають нормою, певною традицією у парламенті. За цим стоїть не просто технічна міграція, за цим стоїть політична корупція, на якій вибудовувати демократичні пріоритети нації неможливо, – заявив під час прес-конференції Президент.

Віктор Ющенко і надалі стверджує, що коаліційна більшість сформована неконституційним способом, відтак її рішення після виходу Указу про розпуск Верховної Ради є нелегітимними. Це є спотворенням народного волевиявлення і може призвести до узурпації влади.

– Перехід депутатів – це маніпулювання голосами виборців, оскільки носієм мандату є партія, фракція, а не народний депутат. Це веде до загрози конституційному ладу. І питання не в арифметиці, а в принципі, за яким ігнорується воля виборця, коли в таких умовах виборець уже непотрібний. Тоді Президент виступає як гарант Конституції. Мені ніхто не може дорікнути, що я не використав політичний потенціал переговорного процесу, – зазначив Віктор Ющенко.

Жодного силового варіанту

За словами Глави держави, жодних наказів про приведення Збройних Сил України у бойову готовність не віддавалося. Він також додав, що такі заяви з боку окремих народних депутатів – лише прояв надлишкових емоцій.

За словами Віктора Ющенка, „ніякої зміни стану чи режиму у військах нема і не буде, це брехня. Хай заспокояться ті, хто говорять, – це їхні емоції, не більше. Армія – поза політикою”.

– Cилового варіанту в Україні не буде, – наголосив Президент. – Хочу написати про це великими жирними літерами. Був нещодавно на тренуванні “Альфи” і я пишаюсь тим, що ці хлопці ніколи не були задіяні проти народу. І я не хочу коментувати все, що стосується чуток про силове протистояння. На Банковій не стоятиме жодної людини зі зброєю. Я дав команду Цушку вивезти всіх озброєних людей з Києва, – додав Віктор Ющенко.

Слово – за Конституційнийним Судом

– Я все буду робити для того, щоб Конституційний Суд діяв, – заявив Глава держави на прес-конференції. – Корупція не повинна торкатися будь-яких ознак роботи Конституційного Суду

Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Ющенко вкотре зазначив, що його турбує ситуація, яка склалася довкола роботи Конституційного Суду України. Адже, за його словами, рішення Конституційного Суду “принципове не для двох Вікторів, а для 48 мільйонів української нації”.

Водночас, Президент також наголосив, що готовий виконати будь-яке рішення Конституційного Суду щодо свого Указу про розпуск Верховної Ради.

– Я поважаю закон, – сказав Віктор Ющенко.

Про дату виборів

Президент допускає перенесення дати виборів, зважаючи на технічні труднощі їх підготовки. Також він допускає участь третьої сторони (представників інших країн) у переговорах, хоча впевнений, що Україна може сама впоратися зі своїми внутрішніми проблемами.

– Щодо можливості перенесення дати, це – так, – сказав віктор Ющенко. – Я є прихильником того, що ситуація найкраще вирішиться політичними методами. Обов’язок політиків – забезпечити через політичні механізми вирішення конфлікту. Щодо дати – Конституція дає Президенту 60 днів. Але багато моментів треба поставити в розумний календар. Але як? Треба знайти компроміс. Якщо є бажання політичним способом врегулювати – можливостей предостатньо.

Марина ДАНИЛЮК

Київ
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору