Рівне:

Створення та просування сайтів

Священика, що відмовився ховати "боржника", відправили у монастир

Львівська область 09-кві, 2012, 08:169 prov 1 104
Священика, що відмовився ховати "боржника", відправили у монастирСвященика із села Серники, який відмовився ховати людину нібито через борг перед церквою, покарали. Комісія, яка перевіряла його дії - справді виявила низку порушень.
Покуту за свої дії грошолюбний отець Степан упродовж місяця відбуватиме у монастирі, повідомляє 5 канал. Однак, у якому саме - керівництво Стрийської єпархії не повідомило.
Після місяця у молитвах - священик повернеться до свого храму. В єпархії кажуть таке було прохання церковної громади села. Канцлер Стрийської єпархії отець Володимир Ждан пообіцяв пильно стежити за парафією, у якій служить отець Степан.
Натомість у коментарі кореспонденту ІA ZIК Апостольський адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ владика Тарас Сеньків зачитав позасудовий декрет про накладення кари для отця Степана Палія. "Священик стверджує, що не відмовлявся поховати померлого, проте висунув умову сплатити частину грошей, і наголошує, що був готовий відправити похорон навіть без сплати цих коштів", йдеться, зокрема, у документі.
Водночас "встановлено, що отець Степан не дотримався норми Канону 878 п. 1 Кодексу канонів Східних церков, яка наказує уникати у відправі церковного похорону будь-якого розрізнення щодо осіб та незаконно встановлював умови для відправлення похорону, чим спричинився до того, що родичі померлого запросили іншого священика та позбавили покійного його права бути похороненим парафіяльним священиком".
Згідно докумету, "ці дії отця Степана Палія кваліфікуються згідно з каноном 1464 п. 1,2 Кодексу канонів Східних церков, як свідоме зловживання урядом та свідомо занедбання акту служіння зі шкодою для іншої сторони. Зважаючи на це, за вчинений злочин відповідно до Канону 1464 п. 1,2 на отця накладено кару у вигляді перебування у монастирі терміном на 1 місяць, починаючи з 7.04.2012 р».
Рішення було прийнято Апостольським адміністратором Стрийської єпархії УГКЦ владикою Тарасом Сеньківим на підставі протоколу дослідження, яке було проведено 5 квітня.
Владика Тарас Сеньків зазначив, що це буде строгий монастир, де отець Степан відбуватиме час для застанови, задуми над своєю поведінкою, переосмисленням, як він має служити свої священичі покликання. Монастир вирішили не називати.
На запитання, чи після відбування кари о. Степан повернеться на парафію, владика Тарас відповів: «Згідно з дослідженням, яке було проведено учора, зважаючи на думку голови сільради та церковної громади, вони просили повернути о. Степана після відбуття покаяння на попередню парафію. Однак я залишаю за собою право вирішити це питання після того, як отець Степан відбуде покарання в монастирі».
Владика наголосив: «А такі речі, як встановлення такси щодо служінь – ці речі у нас дуже строго караються». Якщо журналісти покажуть такі факти, владика Тарас пообіцяв більш строге покарання до такого священика, бо це дуже тяжкий злочин.
«Будь-яка такса, яку встановлює священик, є симонією. Єдиним, хто має право визначати якість межі добровільних пожертв, які встановлюються як винагорода за служіння, це Синод єпископів. Але ми ніколи таких рішень не приймали і сподіваюся, не будемо. Священику заборонено будь-яким чином встановлювати такси. Я надіюся, що цей випадок буде застереженням і наукою для всіх священиків. Бо це норми, котрі виписані тою сакраментальністю священичого служіння, які виступають від імені Бога, Христа, а не від свого імені», – наголосив Апостольський адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ владика Тарас Сеньків.
expres.ua
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору