Рівне:

Створення та просування сайтів

На Житомирщині потерпає від ерозії унікальний кряж

Житомирська область 23-кві, 2012, 10:419 prov 1 121
За ініціативи землевпорядників цьогоріч з обласного бюджету виділено 551,7 тис. грн для запобігання боротьби з водною ерозією на Словечансько-Овруцькому кряжі, що на Житомирщині. Про це УНН повідомили у прес-службі Головного управління Держкомзему у Житомирській області.
Завдяки фінансуванню вдасться запобігти руйнуванню найбільш родючих грунтів, адже кряж є унікальним за характером рослинності і центром реліктових видів Полісся.
"Саме тут внаслідок водної ерозії потерпає 18,4 тис. гектарів землі, щорічно втрачається в середньому до 130 гектарів орних земель, з поверхні яких змивається родючий шар грунту. Тепер на території району з’являться нові протиерозійні гідротехнічні споруди на суму понад 461 тис. грн", - розповідає В.І.Стельмах, начальник управління Держкомзему в Овруцькому районі.
У Північній частині Житомирської області, в межах Поліської низовини, розташований таємничий та загадковий Словечансько-Овруцький кряж – невелике підвищення, висота якого сягає 316 м. Він простягається із заходу на схід майже на 60 км по лінії Словечно-Овруч, його найбільша ширина – 20 км. Кряж утворився в протерозойську еру.
Словечансько-Овруцький кряж - унікальне місце в Європі.
Вважають, що цей кряж - залишок стародавніх гірських відрогів. Він складається з пісковиків, рідкісних рожевих і червоних кварцитів, яким вже майже 1,5 млрд років. Ці породи відрізняються не тільки "рекордним" віком, але й прекрасними будівельними якостями. Кам'яні брили, зі Словечансько-Овруцьких відрогів, застосовувалися при спорудженні Софійського собору, Києво-Печерської лаври та Золотих воріт у Києві. Ними користувалися стародавні майстри, зводячи свої дивовижні будівлі в Переяславі-Хмельницькому, Овручі, Вишгороді.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору