Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненські податківці довели незаконність відшкодування двох мільйонів гривень ПДВ

Рівненська область 22-травня, 2012, 10:119 Lobanovskiy 1 881
Дубенський міськрайонний суд визнав винною головного бухгалтера м'ясопереробного підприємства у замаху на незаконне відшкодування ПДВ на суму понад 2 мільйони гривень. Злочин виявили та розкрили співробітники податкової міліції ДПС у Рівненській області.
Службові особи одного з дубенських м'ясопереробних підприємств, в порушення чинного законодавства, застосували податкові пільги, надані державою для сільськогосподарських товаровиробників за здане переробним підприємствам м'ясо у живій вазі, до власних операцій з імпортованою сировиною і таким чином завищили суму заявленого бюджетного відшкодування ПДВ.
В ході досудового слідства встановлено, що винним у скоєнні злочину є головний бухгалтер підприємства. В своїй роботі вона застосовувала спеціальний режим оподаткування та звітування за двома деклараціями: загальною - за розрахунками з бюджетом, та спеціальною, по якій „сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними м'ясо та м'ясопродукти, у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам м'ясо в живій вазі". Це правило не поширюється на операції з поставки м'яса та м'ясопродуктів, виготовлених переробними підприємствами з імпортованої сировини та із сировини, поставленої не в живій вазі і не власного виробництва сільськогосподарського товаровиробника, з поставки імпортованої сировини, з поставки м'яса в живій вазі посередниками, а також з переробки сировини на давальницьких умовах. Однак, бухгалтер підприємства не враховувала обсяги реалізації м'ясопродуктів виготовлених з імпортованої сировини, внаслідок чого завищила суму бюджетного відшкодування в особливо великих розмірах на загальну суму 2 млн. гривень.
В судовому засіданні підсудна повністю визнала себе винною. У скоєному розкаюється, просить врахувати, що у неї троє неповнолітніх дітей, та доглядає немічну матір.
В результаті розгляду кримінальної справи, суд визнав правильними висновки податківців та кваліфікацію злочину. Бухгалтера визнано винною за вчинення дій, безпосередньо спрямованих на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах та засуджено до 5 років позбавлення волі.
При призначені покарання, суд врахував усі пом'якшуючі обставини, як суб'єктивні, так і об'єктивні, тому підсудну звільнив від призначеного покарання з випробуванням та встановленням іспитового терміну 3 роки.
Податок на додану вартість продовжує утримувати сумну славу найбільш криміналізованого. Саме тому, боротьба з незаконним його відшкодуванням під час експертно-імпортних операцій є одним із пріоритетних напрямків роботи податкової міліції на 2012 рік.

Олександр Мрозович,
прес-офіцер УПМ ДПС у Рівненській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору