Рівне:

Створення та просування сайтів

Повернення людей для постійного проживання в зоні відчуження - неможливе

Актуально 20-сер, 2012, 12:589 prov 1 696
Незважаючи на зміну радіаційної ситуації, на теперішній час повернення людей для постійного проживання у Чорнобильській зоні відчуження є неможливим.
Про це на брифінгу заявив виконуючий обов’язки голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Дмитро Бобро. Він пояснив, що українським законодавством закріплені відповідні радіаційні норми: для населення – 1 мЗв на рік, для людей, що працюють в Чорнобилі, – 1,2 мЗв.
Д.Бобро зазначив, що персонал, який обслуговує Чорнобильську зону, працює вахтовим методом і харчується виключно чистими продуктами, тобто привезеними з-за меж зони відчуження. «При постійному проживанні у зоні, доза зовнішнього опромінення людини становитиме 2,5 мЗв на рік, що значно перевищує допустимі межі. Крім того, при споживанні продуктів, вирощених на Чорнобильській забрудненій землі, доза внутрішнього опромінення становила би понад 5 мЗв на рік». Таким чином повернення до своїх домівок колишніх мешканців Чорнобиля, які звернулися з таким проханням до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, є неможливим. На запитання журналістів щодо самоселів, які проживають у зоні відчуження, Д.Бобро зазначив, що зміна місця проживання для них завдасть більшої шкоди, аніж радіація. «197 самоселів дійсно мешкають у зоні відчуження. Це люди похилого віку. Але їх звідти виселяти неможна, адже стрес від цього завдасть здоров’ю більшої шкоди, ніж доза радіації, яку вони отримують». Водночас Дмитро Бобро припустив, що в південних регіонах зони відчуження за 20-30 років рівень цезію опуститься до значень, що допускають проживання населення. Це пов’язано з фізичними процесами напіврозпаду цієї радіоактивної речовини. А вже з наступного року ці території уже можна буде засівати технічними культурами та будувати конструкції для генерації електроенергії.
Що ж стосується територій, які уражені ізотопами трансуранових елементів, то ці землі, на думку Д.Бобро, ніколи не будуть придатними для проживання.

Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору