Рівне:

Створення та просування сайтів

На Івано-Франківщині викрито групу шахраїв, що спеціалізувалися на банківських картках

Івано-Франківська область 08-вер, 2012, 11:019 prov 1 032
Співробітники підрозділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Івано-Франківській області у взаємодії з колегами з сумської міліції викрили злочинну діяльність групи осіб, які займалися шахрайством, використовуючи інформацію про номери мобільних телефонів громадян. Як з’ясовано, під час телефонних розмов зловмисники входили в довіру до потерпілих, отримували від них дані про коди і номери кредитних карток, після чого знімали з цих карток усі наявні на рахунку кошти.
У ході проведення оперативно-розшукових заходів працівники міліції встановили, що причетними до цього роду злочинів є мешканці Сумської області віком 21-25 років. Організатором і натхненником шахрайських схем була особа, яка у момент вчинення протиправних дій перебувала у виправно-трудовій колонії.
Встановлено, що потерпілим від цих злочинів міг стати будь-який громадянин, який має мобільний телефон і банківську кредитку, а також людина, чий номер мобільного телефону потрапляв у мережу Інтернет.
До прикладу, від шахрайських дій групи осіб постраждав мешканець Івано-Франківська, який на одному з сайтів розмістив оголошення про продаж автомобіля і вказав свій абонентський номер мобільного телефону. На цей номер чоловікові зателефонував незнайомий і повідомив про своє бажання придбати автівку. При цьому він одразу попросив продавця надати йому номер кредитної картки для того, щоб перерахувати на неї обумовлену суму коштів. Продавець виконав це прохання, не здогадуючись про те, що потрапив на гачок пройдисвітів. Далі йому знову зателефонували: вже інший голос відрекомендувався банківським працівником і повідомив приємну новину. Мовляв, на рахунок прикарпатця надійшли кошти, однак для їх повної активації потрібно, щоб чоловік продиктував код з смс-повідомлення, надісланого на його мобільний телефон. Чоловік перевірив вхідні повідомлення, проте жодного, яке б стосувалося цієї справи, не було. «Нічого страшного», - заспокоїв начебто банківський працівник і попросив надати ще одну інформацію, яка буцімто допоможе з’ясувати причину відсутності смс-повідомлення. Завершилася ця історія для івано-франківця плачевними наслідками: за деякий час номер його мобільного телефону з невідомих причин був заблокований, а що найприкріше - з кредитної банківської картки хтось несанкціоновано зняв 3 тисячі гривень. У банку, куди звернувся чоловік, повідомили, що гроші зняті через банкомат в одному з райцентрів Сумської області.
За приблизно такою ж схемою шахрайських дій постраждав інший мешканець Івано-Франківщини, котрий в Інтернет мережі розмістив оголошення про те, що продає монітор від комп’ютера. Чоловік теж мав необережність надати потенційному покупцеві інформацію про реквізити своєї кредитної картки. Потім зрозумів, що зробив дурницю, але було вже пізно. Виявилося, що він не може користуватися мобільним телефоном, бо номер з незрозумілих причин заблокований, а з кредитної картки знято (знову ж таки через банкомат у Сумській області) 6300 гривень.
Правоохоронці встановили, що зловмисники практикували щонайменше з схеми, за якими отримували можливість знімати гроші з рахунків потерпілих. Особливістю цих схем є те, що всі операції відбувалися з прив’язкою до номерів мобільних телефонів.
На даний час слідчими органами міліції Івано-Франківщини розслідуються дві кримінальні справи стосовно осіб, причетних до обману мешканців Прикарпаття. Більшість учасників злочинної групи перебувають під вартою у Сумській області, деякі оголошені в розшук. Ці особи притягуються до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.3 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України . За протиправні дії цього виду зловмисники можуть бути покарані до позбавлення волі на строк від3 до 8 років.
Тим часом міліція застерігає громадян від рішень і дій, які дають можливість шахраям наживатися на людській довірливості. Надавати незнайомим особам інформацію про номери і коди доступу до банківських карток не варто в жодному разі. Адже різного роду пройдисвітів і шахраїв, на жаль, вистачає.

СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору