Рівне:

Створення та просування сайтів

Цей небезпечний ендометріоз

Здоровя 30-вер, 2012, 12:049 prov 1 576
З курсу анатомії відомо, що матка зсередини вистелена губчастою тканиною, яку називають ендометрій. Це слизова оболонка матки. Запліднена яйцеклітина імплантується саме в неї. На жаль, трапляються випадки коли ендометрія проростає в товщу матки, просвіт маткових труб, яєчники, піхву та інші частини організму. Клітини ендометрія інколи можуть поширюватись навіть на травневий тракт, легені тощо. Називають цю хворобу ендометріозом.
Науковці донині не дійшли єдиної думки щодо причин виникнення зазначеного процесу. Зазвичай щомісяця жіноча яйцеклітина звільняється, і якщо не відбулось запліднення, більша частина ендометрія відторгається у вигляді менструацій. Було встановлено закономірність: клітини розповсюджуються в області таза саме тоді, коли менструальні виділення не у повному обсязі виходять з організму. Невідомо чому імунна система, яка повинна розпізнавати і знищувати ці блукаючі клітини цього не робить. До того ж проглядається спадковість. Ризик захворюваності підвищується, якщо в родині жінки в когось був ендометріоз.


Не важко здогадатися, що проростання ендометрія в органи і тканини, у яких його зазвичай не буває не обіцяє нічого доброго. Крім інших неприємностей, ця хвороба призводить до утворення рубців (спайок) навколо маткових труб і яєчників. Понад 30 відсотків жінок, що страждають ендометріозом стикаються з безпліддям.
Клітини ендометрія чутливі до гормональних змін, пов'язаних з менструальним циклом. Саме тому симптоми хвороби (сильні, а інколи нестерпні болі, втома та інші неприємні відчуття) загострюються під час місячних. Вона може проявитися у шлунково-кишкових симптомах, при сечовипусканні та статевому акті. Без відповідного лікування стан може значно погіршуватися.
Щодо самого лікування, то спеціалісти найперше радять зміцнювати імунну системи та всіляко підтримувати гормональний баланс. Деяким жінкам допомагає медикаментозне лікування, що дозволяє зупинити неконтрольоване зростання ендометріальних клітин. Симптоми захворювання інколи можна зменшити за допомогою вживання протизаплідних пігулок або інших ліків, що здійснюють вплив на гормональну систему. У ряді випадків доводиться здійснювати хірургічне втручання і видаляти патологічну тканину. На жаль, в цьому випадку існує ймовірність (понад 30%) рецидиву хвороби.
У багатьох випадках можна контролювати дискомфорт, що виникає і в домашніх умовах. Непогано зарекомендувало себе лляне насіння. Масло, яке воно містить знімає запалення ендометрія. Приймати варто щодня вранці по одній столовій ложці насіння. Можна змішувати з насінням соняшника, фруктами та мигдальним молоком. У якості добавки використовують масло примули вечірньої. Воно знімає запалення і часто послаблює біль. Лікарі також радять приймати мультідобавки, які містять вітаміни групи В і вітамін Е. Особливо необхідні вітаміни групи В, які допомагають збалансувати гормональну систему. У свою чергу вітамін Е покращує забезпечення тканин киснем та допомагає призупинити процес виникнення спайок у жінок, що страждають від ендометріозу. Зменшити больові відчуття допоможе пляшка з теплою водою або грілка, яку слід покласти на живіт. Можна прийняти теплу ванну.
Щодо інших порад, то особливу увагу слід приділити харчуванню, контролю над стресом та фізичним вправам. Продукти не повинні містити хімікатів, штучних гормонів росту та протеїнів. Їх вживання може призвести до гормональних порушень. Варто звернути увагу саме на органічні продукти. Також слід пити лише очищену воду. Сучасні фільтри допоможуть видалити свинець, ртуть, хлор тощо. Взагалі слід уникати екологічно забрудненої продукції. Особливо небезпечний — діоксин. Він може значно вплинути на гормональний баланс організму жінки.
Додаткові консультації можна отримати в спеціалістів центру сімейної медицини: www.centrmed.com
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору