Рівне:

Створення та просування сайтів

Івано-Франківські забудовники замурували мешканців сусіднього будинку

Івано-Франківська область 14-лис, 2012, 11:289 prov 948
Будівельники замурували живцем цілу родину. В Івано-Франківську, майже в середмісті, робітники так поспішали, що навіть не помітили, як заклали вікна мешканцям сусідньої чотириповерхівки.
Через цю новобудову мешканці чотириповерхівки вже понад рік живуть у сутінках. Стіну звели впритул до вікон.
- Почалася будова і повністю замурували нас. Повністю. Аж до вінка.
Хоча надворі ще ясний день, у помешканні родини Винничуків темно. Тепер про шибки нагадують лише фіранки.
Михайло Винничук, мешканець будинку:
- Як в тюрмі. А я що, заарештований, що я маю жити з такими вікнами замурованими?
Проте, так було не завжди. Новобудову впритул до старого будинку, який є пам'яткою архітектури місцевого значення, почали зводити два роки тому. Через тісне сусідство чотириповерхівка буквально тріщить.
Злотана Михайлівна, мешканка будинку:
- У нас нема фундаменту дому, а просто стіна вимурувана з землі догори. Трималася на великих тополях. Коли почалася будова - тополі знесли. І будинок почав руйнуватися. З кожної сторони хрустить і тріщить. Вночі навіть чути хрускіт. Аж страшно жити.
Акт на роботи замовникам підписали три роки тому в міському управлінні архітектури. Його керівник - чий автограф стоїть у документі - у відомстві вже не працює. Його наступник тепер вивчає завірені попередником папери.
Володимир Гайдар, головний архітектор м. Івано-Франківська:
- Є архітектурно-планувальні завдання. Є витяг з протоколу засідань містобудівельних ради. І було засідання по будівництву цього будинку поряд з пам'яткою архітектури. Ці документи зараз вивчаються.
РАзом з архітекторами дозвільні папери аналізують і у прокуратурі.
Юрій Рутковський, старший прокурор прокуратури м. Івано-Франківська:
- Вивчаються первинні документи, які стали підставою для розроблення проекту цього будинку. Відповідно, отримавши всі матеріали, ми надаватимемо правову оцінку діям департаменту архітектури та містобудування.
Та що робити з темрявою у квартирі Винничуків? Від зведення новобудови ця сім'я постраждала найбільше. Закласти шибки цеглою будівельники мають право лише за згоди власника оселі.
Юрій Рутковський, старший прокурор прокуратури м. Івано-Франківська:
- За попередніми даними перевірки, питання щодо забудови віконних проломів якось врегульовувалося між забудовником і власником житла. Консенсусу вони не знайшли. Але будівництво зроблено. І це питання буде вирішуватися.
Жодних задокументованих угод ні в замовника, ні в сім'ї Винничуків немає. Це були лише усні перемовини - зізнається власник новобудови. Журналістів підприємець запевнив - він готовий компенсувати родині завдані збитки. І навіть спорудити сім'ї мансарду.
Ігор Качур, замовник будівельних робіт:
- Є проект. Є вікна з даху. Там кімнату можна зробити. Це не проблема. Ось цей проект. Могло б бути набагато краще, аніж те, що є. І плюс ще компенсувати, звісно.
На пропозицію підприємця Михайло Винничук не пристав. Пенсіонер вимагає окремого помешкання. Але з цим не погоджується забудовник. Дійти згоди сторонам мають допомогти міжвідомча комісія та суд.
Вікторія Ткачівська, Василь Смага, НТН.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору