Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині краянам здешевлюють житло

Рівненська область 23-лис, 2012, 12:099 prov 1 090
Нині на Рівненщині на квартирному обліку перебуває понад 28 тисяч мешканців області. Допомогти краянам вирішити житлову проблему – одне з пріоритетних завдань влади всіх рівнів.
Відтак, півроку тому стартувала програма здешевлення іпотечних кредитів. Її розробили в рамках впровадження соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. Завдяки цьому соціальному проекту банківські позики на купівлю власних метрів квадратних стали для людей доступнішими. Адже максимальна ставка на момент видачі кредиту – 16 відсотків річних, з яких держава платить 13. Отже, громадянин позичає гроші на 15 років під 3 відсотки. Перший внесок позичальника не перевищує 25 відсотків. До речі, кошти на програму здешевлення житла будуть передбачатися і в наступні роки, оскільки ці видатки визнані захищеною статтею на законодавчому рівні. Тож, всі позичальники отримали гарантію, що в держказні щорічно резервуватимуть необхідну суму на компенсацію 13 відсотків.
Цим соціальним проектом уже скористалися 23 краян. Взявши здешевлені іпотечні кредити, вони придбали 21 квартиру у Рівному та 2 в Костополі. Загалом зареєстрували більше півтисячі охочих покращити житлові умови, скориставшись бюджетною програмою компенсації відсотків. Нині покупцям пропонують придбати 541 квартиру в 15 будинках, у тому числі 12 багатоповерхівок у Рівному, 4 з яких вже введені в експлуатацію, а також в містах Кузнецовськ, Костопіль та Дубровиця. Загалом Рівненщина отримала з держказни понад 25 мільйонів гривень для компенсації відсотків за іпотечними позиками. Цієї суми достатньо, щоб здешевити житло для понад півтори тисячі краян.
Водночас на Рівненщині працює й інший соціальний проект - Державна програма придбання доступного житла на 2010-2017 роки (програма «30/70»). Вона передбачає здешевлення бюджетним коштом третини вартості квартири. Для цього покупець має внести 70 відсотків суми власними грішми. Крім того, держава чітко зафіксувала ціни на доступне житло, тож його вартість нижча від ринкової. На Рівненщині такий механізм здешевлення житла практикують третій рік поспіль. Так, у 2010-2011 роках цим проектом вже скористалися 32 краян, адже область отримала 2,5 мільйона бюджетних гривень на будівництво понад двох тисяч квадратних метрів соціального житла. Решту коштів профінансували самі претенденти на новосілля. Завдяки цьому вдалося завершити першу чергу 72-квартирного будинку, що на вулиці Степана Дем’янчука в Рівному.

За держпрограмою «Доступне житло» цю багатоповерхівку зводять і цьогоріч. Так, чотирьом краянам вже здешевили квартири на третину, на що спрямували понад 400 тисяч бюджетних гривень. Також підібрали претендентів на купівлю ще більше десятка осель, яким також компенсують 30 відсотків вартості житла, витративши з держскарбниці 1 мільйон 200 тисяч гривень. Загалом на програму «Доступне житло» за механізмом «30/70» цьогоріч для області передбачили 5 мільйонів 300 тисяч гривень. Тому, маючи власні гроші покупці можуть підбирати квартири у багатоповерхівках обласного центру (на вулиці Степана Дем’янчука та Гагаріна), а також у Кузнецовську. Для зведення житла за соціальними цінами підшуковують й інших забудовників.
Крім того, на вирішення квартирного питання молодих краян розрахована Державна програма забезпечення молоді житлом. Вона реалізовується в області впродовж 2002-2012 років. Підтримка здійснюється у формі довгострокового пільгового кредитування або часткової компенсації відсоткової ставки кредиту комерційних банків. Скористатися програмою можуть одинокі та одружені молоді громадяни, які перебувають на «квартирній черзі». Даний механізм має дуже чітку демографічну спрямованість. Адже позичальники, що не мають дітей, сплачують кредит з 3-відсотковою ставкою; при народженні однієї дитини – звільняються від сплати відсотків за користування кредитом; позичальникові, який має двох дітей, держава погашає 25 відсотків тіла кредиту; а сім’ї, що має трьох і більше дітей, - 50 відсотків.
За 10 років молодіжного кредитування 386 сімей Рівненщини взяли пільгові кредити. Зокрема, у липні цього року 12 позичальників отримали ключі від помешкань у новому триповерховому будинку, що у Рівному на бульварі Богдана Хмельницького, 14. Також за допомогою держпрограми планують завершити багатоповерхівки у Рівному та в Кузнецовську.
Зважаючи на дієвість пільгового кредитування молодих сімей, цю програму продовжили ще на 5 років. Для цього Уряд передбачив понад 5 мільярдів гривень до 2017 року. З цих коштів майже 600 мільйонів планують спрямувати на держпозики вже в наступному році. Ця сума буде такою ж, як загалом за десять попередніх років реалізації програми та вдесятеро більшою, ніж цьогоріч.
За прогнозами фахівців регіонального відділення Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву, завдяки успішному продовженню програми до 2017 року, пільгові кредити зможуть взяти понад три сотні молодих сімей та одинаків Рівненщини. Водночас, щоб допомогти вирішити житлову проблему більшій кількості краян, будуть продовжені відповідні місцеві програми.
Тим часом, для поліпшення житлово-побутових умов сільського населення діє обласна програма «Власний дім». Її фінансують із державного, обласного та районних бюджетів. Для селян кошти видають під 3 відсотки річних на 20 років, однак багатодітні родини та молоді сім’ї мають пільги. Так, подружжя, у якому чоловік та дружина - віком до 35 років, отримують кредит на 30 років, а сім’ї, у яких троє і більше дітей до 18 років, не сплачують відсотків. Покращити свої житлові умови в рамках програми «Власний дім» можуть краяни, які проживають у сільській місцевості і працюють у сфері агропромислового комплексу, місцевого самоврядування або системи освіти і охорони здоров'я. Пільгові кредити надають на будівництво, добудову, реконструкцію, покупку, а також газифікацію житла в селі. А з 2010 року обласна влада подбала, аби кредити надавали ще й на підведення електрики та водопостачання.
За 15 років реалізації на Рівненщині програми «Власний дім» уже більше 5 тисяч сімей скористалися можливістю поліпшити свої житлові умови. Тільки цьогоріч пільгових кредитів надали майже двом сотням краян, а на програму з усіх джерел фінансування передбачили 2 мільйони 600 тисяч гривень.
Водночас у наступному році має запрацювати ще один варіант вирішення житлової проблеми – оренда квартири на 15 років із правом її подальшого викупу. Наразі у столиці розробляють дієвий механізм, щоб запропонувати його краянам.
Відтак, кожна людина з-поміж запропонованих соціальних проектів може обрати зручну для себе програму, щоб здешевити будівництво чи купівлю житла.
Як оформити пільгові кредити на купівлю житла за програмами молодіжного кредитування, здешевленої іпотеки, а також на умовах оплати «30/70», нині консультують в Рівненському регіональному управлінні ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» (тел. 64-34-16), а також в головному управлінні з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації (тел. 69-53-03) .
А докладнішу інформацію про програму «Власний дім» можна дізнатися у Рівненському обласному фонді підтримки індивідуального житлового будівництва (тел. 26-84-47).
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору