Рівне:

Створення та просування сайтів

Грипу боятися – птахів не розводити

Актуально 29-бер, 2007, 20:549 prov 1 678
Як розповів директор зоопарку Олег Павлюк, на сьогодні там „проживає” 35 видів представників пернатого царства, що разом становить близько 150 екземплярів. Але, на жаль, незважаючи навіть на настання справжньої весни і сонячних днів, майже всі вони змушені перебувати у закритих приміщеннях. Адже це, за словами Олега Павлюка, чи не єдиний спосіб захисту жителів зоопарку від контакту з перелітними птахами, котрі можуть бути заражені грипом. Окрім того, зараз усім птахам із зоопарку роблять щеплення та беруть аналізи крові на дослідження їхнього імунітету.

Щоб убезпечити домашніх пернатих від захворювання, Державний департамент ветеринарної медицини видав наказ „Про затвердження ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах”. Як розповів начальник управління ветеринарної медицини в Рівненській області В’ячеслав Крижанівський, відповідно до цього наказу, уся домашня водоплавна птиця у період міграції диких птахів (до кінця квітня) має знаходитися у закритих приміщеннях. Недотримання цих вимог несе за собою покарання – штраф від восьми гривень п’ятдесяти копійок до півтори тисячі гривень. Цьогоріч за таке порушення до відповідальності уже притягнуто першого порушника у Демидівському районі.

Як і „жителям” зоопарку, так і домашній птиці ветеринарні служби також проводять відповідні щеплення. І в порівнянні із минулим роком ситуація значно покращилася: із торішніх 400 тисяч кількість щеплених пернатих зросла до півтора мільйона. Хоча, як і раніше, господарі часто відмовляються робити щеплення своїм крилатим годувальникам.

Радить не піднімати зайвий ажіотаж щодо пташиного грипу директор Інституту епізоотології Академії аграрних наук України Микола Мандигра. Він припустив думку, що, можливо, ця недуга була і раніше, просто її не було чим діагностувати. Сьогодні ж є не лише методики для діагностування, а й вакцина проти пташиного грипу. А грип перелітних птахів – це природний регулятор популяції пернатих.

Марина ДАНИЛЮК

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору