Рівне:

Створення та просування сайтів

Європарламент закликає негайно розпочати посередницьку місію ЄС на найвищому рівні для пошуку виходу з кризи в Україні - резолюція

Головна / Україна і світ 12-гру, 2013, 19:069 prov 763
Європейський парламент закликає до негайної роботи посередницької місії ЄС на "найвищому політичному рівні" для надання допомоги в пошуку політичного вирішення кризової ситуації в Україні.
Про це йдеться в резолюції Європейського парламенту "Про результати саміту Вільнюського саміту і майбутнє Східного партнерства, зокрема, щодо України". Цю резолюцію було проголосовано в четвер у Страсбурзі під час пленарного засідання ЄП.
"(ЄП) закликає негайно розпочати нову повноцінну посередницьку місію ЄС на найвищому політичному рівні, щоб допомогти у проведенні круглого столу між урядом, демократичною опозицією і громадянським суспільством і забезпечити мирне вирішення нинішньої кризи", - йдеться в резолюції.
Крім того, Європарламент висловлює повну солідарність з "демонстрантами за європейське майбутнє і закликає українську владу повною мірою поважати громадянські права і фундаментальні свободи зібрань і мирних акцій протесту". "(ЄП) рішуче засуджує використання грубої сили проти мирних демонстрацій і наголошує на необхідності швидкого, ефективного та незалежного розслідування і покарання осіб, визнаних винними, закликає до негайного і безумовного звільнення мирних демонстрантів, заарештованих в останні дні", - йдеться в резолюції.
Крім того, відзначаються і міжнародні зобов'язання України. "(ЄП) наголошує, що такі заходи суперечать основоположним принципам свободи зборів і висловлювання думок і, отже, порушують універсальні європейські цінності", - зазначено в резолюції. У цьому зв'язку ЄП нагадав і про те, що Україна є чинною головою в ОБСЄ і повинна захищати ці цінності.
Також Європарламент висловлює жаль з приводу "жорстоких подій, що сталися в ніч на 9 грудня 2013 року, коли сили безпеки штурмували офіси опозиційних партій і незалежних ЗМІ, і переслідували демонстрантів". "(ЄП) вважає, що ці події можуть призвести до подальшої ескалації і без того напруженої ситуації", - йдеться в резолюції.
У світлі поточної ситуації в резолюції міститься положення "настійно закликати українську владу взяти участь у переговорах з протестувальниками, щоб уникнути ескалації насильства і дестабілізації в країні, і закликати всі політичні партії гарантувати проведення законної, спокійної парламентської дискусії з економічної та політичної ситуації та перспективи майбутньої інтеграції з ЄС". "(ЄП) нагадує, що в будь-якому демократичному суспільстві можуть бути проведені вибори, коли потрібно оновити народну законність", - закладено в резолюції вказівку на можливість проведення в Україні нових виборів.
У цьому зв'язку ЄП нагадує, що все ще "залишаються відкритими кілька каналів для комунікації, зокрема і місія Європарламенту у складі екс-президентів Пета Коса та Олександра Кваснєвського". "Тому (ЄП) повторює, що занепокоєння з боку української влади, якими було виправдано ухвалене в останню хвилину рішення про призупинення (підготовки до підписання Угоди про асоціацію - ІФ), мало бути озвучене раніше, для того, щоб надати їм можливість вирішувати це питання", - дає зрозуміти свою розчарованість діями української влади Європейський парламент.
ua.interfax.com.ua
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору