Рівне:

Створення та просування сайтів

Картина про Острозьку Біблію

Рівненська область / Культура 18-гру, 2013, 13:239 prov 1 539
Найбагатший у Європі князь Костянтин Острозький, знаменитий першодрукар Іван Федоров, підмайстри, вельможі, священнослужителі і… біблія. Вже не писана, а видрукувана. Так виглядає історичне полотно про створення першого в Україні повного видання Святого Письма – Острозької Біблії. Картину писав київський художник Артур Орльонов. Тим часом це полотно – не просто мистецький твір, а своєрідна історична монографія, переконують науковці. Адже авторові вдалося точно й достовірно відтворити ту епоху. Тож за картиною можна проводити екскурсії про те, як виглядали перші друкарні, як працювали середньовічні типографи і навіть який одяг носили вельможі. У цьому, власне, й полягає унікальність полотна під назвою «Створення Острозької Біблії. Україна. 1581 рік». Картина є складовою масштабного загальнонаціонального проекту «Україна: Історія великого народу». Тим часом вперше її представили загалу на Рівненщині – у містечку Острог. Адже саме тут побачила світ знаменита друкована біблія.
«Острог на той час був потужним європейським містом, культурним і духовним центром. Водночас проект створення Острозької Біблії виявився доволі непростим навіть для дуже заможного князя. До речі, він від нього двічі відмовлявся. Однією з причин була відсутність першоджерела, яке можна було б взяти за основу. Однак завдяки значному інтелектуальному потенціалу, який вдалося зосередити тут, у 1581 році Острозьку Біблію видали у місцевій друкарні. А, наприклад, у поляків її аналог з’явився лише через 11 років», - розповів ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник.
«Острозьку Біблію» вважають шедевром тогочасного друкарського мистецтва. Іван Федоров видав 1500 примірників, фантастичний на той час тираж. Водночас нині офіційно налічується 250 екземплярів Острозької Біблії. Вони зберігаються в 24 країнах світу. Над знаменитою книгою працював колектив вчених, переконує мистецтвознавець Микола Бендюк. Вона вважалася зразковою упродовж тривалого часу. Переконують, що у першій друкованій на теренах України біблії, яка налічувала 1256 сторінок, не було жодної помилки. Тим часом над нею, найімовірніше працювали 4 редактори. Вони, очевидно, були вихідцями з різних регіонів. Це помітно за різними граматичними стилями.
«Я працював над полотном упродовж півроку. Ще декілька місяців зайняли консультації з науковцями, - розповів художник Артур Орльонов. – Та перед тим, як взятися за роботу, я побував в Острозі на місці, де була друкарня Івана Федорова. Це допомогло пройнятися атмосферою».
Тим часом такі полотна – ефективний спосіб зацікавити людей у вивченні історії, переконаний радник Президента України, очільник благодійного фонду «Схід-Захід разом», який ініціював загальнонаціональний проект, Володимир Зубанов. Адже картина – це навіть не книга, яку не завжди є час перечитати. Тут достатньо просто дивитися. Тим часом громадське об’єднання «Україна славетна» динамічно пропагує історію держави. «Є чимало прикладів, коли історія країн заснована здебільшого на міфах. Водночас в Україні інша ситуація. Адже маємо чимало видатних подій. Тож у нас багато приводів бути патріотами», - підсумував Володимир Зубанов.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору