Рівне:

Створення та просування сайтів

НАС ОБ’ЄДНАТИ МАЄ КОБЗАР

Актуально 15-бер, 2007, 16:199 Lobanovskiy 1 501
Шевченківські дні на Рівненщині, приурочені черговій річниці з дня народження Тараса Шевченка, розпочалися урочистою передачею естафети вшанування його імені на Здолбунівщині. Місцем проведення цього заходу став районний будинок культури цементників. Разом із представниками обласної влади, політичних та громадських організацій краю сюди прибули й письменники Рівненщини на чолі з Лідією Рибенко. На сцені, прикрашеній портретом Кобзаря, і відбулося головне дійство. Звучали поезії Тараса Шевченка, пісні на його слова, лунали заклики до єднання заради збереження незалежної України та її процвітання з уст голови Здолбунівської райдержадміністрації Світлани Ніколіної, голови просвітянської організації Рівненщини Миколи Федоришина, начальника управління культури облдержадміністрації Петра Давидюка, поета Ростислава Солоневського. Учасники святкового дійства побували й на книжковій виставці-ярмарку, де мали нагоду ознайомитися з новими виданнями як творів Кобзаря, так й інших класиків української літератури, а також сучасних творців художнього слова.

З нагоди 193-річчя з дня народження Тараса Шевченка в обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбулося урочисте засідання, на якому слово про велич духу Поета і Пророка виголосили голова обласної ради Олександр Данильчук, голова обласної організації НСПУ Лідія Рибенко та інші. Опісля провідні художні колективи та окремі виконавці краю дали святковий концерт.

Традиційно цього ж вечора біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Рівному освітлювала серця і душі рівнянам та гостям міста «Тарасова свіча», на якій виступили перший заступник голови обласної ради Валентин Королюк, депутат обласної ради Василь Червоній, письменник Євген Шморгун, професор РДГУ Петро Лобас та інші. А союзянки та просвітяни організували хор і виконали низку безсмертних пісенних щедеврів українських композиторів, написаних на слова Тараса Шевченка.

Літературно-мистецький захід, приурочений Кобзарю, провели й просвітяни Рівненщини спільно з молодими хористами греко-католицької парафії з обласного центру. З доповіддю «Тарас Шевченко і сучасність» перед присутніми в актовій залі Народного дому виступив ректор просвітянського університету Олександр Волощук, а відповідальний секретар обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» імені раса Шевченка Надія Рогашко та отець Іван прочитали Тарасові поеми «Утоплена», «І мертвим, і живим…». Прикрасили захід літературно-музичною композицією хористи згаданої парафії.

Микола МИХАЛЬЧУК

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору