Рівне:

Створення та просування сайтів

Не зраджуйте своїм мріям або основні помилки абітурієнтів

Вільна 27-травня, 2014, 01:109 prov 932

Проблема вибору професії - це одна з найголовніших проблем з якою стикається людина в своєму житті. Адже майже 2/3 всього життя ми проводимо на роботі. Від того, чим людина буде професійно займатися, залежить і моральний, і духовний, і матеріальний аспект життя.


Те, як сьогоднішні школярі ставляться до своєї майбутньої спеціальності говорить більш за все про неспроможність сучасного суспільства та держави сформувати гідний ринок праці. Ви спитаєте чому? На мою думку, тому що політичне, економічне, соціальне та культурно-духовне становище в державі можливо й непомітно, але ж впливає на родину, на школу, на оточуюче середовище дитини, яка згодом буде, як вона вважає «самостійно» обирати своє майбутнє. Майже 90 % майбутніх абітурієнтів і гадки не мають, ким вони хочуть стати в майбутньому і до якого Вузу та на який факультет вступити.
Тут доречно було б згадати про наглядну агітацію у шолі, зокрема про шкільні стенди https://stend-sg.com/ua/.
До речі є дуже великий вибір саме на цьому сайті. Причому як за формою, розміром так і затематикою.

Чому я зазначила саме родину, школу та оточуюче середовище? Тому що саме через ці фактори майбутній студент отримує поштовхи для пошуку свого професійного місця.

Розглянемо родину та сім'ю, як фактори впливу на вибір майбутньої професії школяра. Дуже часто трапляється так, що батьки нав'язують дитині професійні смаки та вподобання, через своє бачення її майбутнього життя. На сьогоднішній день ця проблема є досить актуальною та серйозною. Тому що при виборі того чи іншого виду діяльності батьки керуються більш не інтересами дитини, а економічним та політичним становищем в країні. Обираючи престижну професію, надиктовану їм ЗМІ чи знайомими, для свого «чада» батьки вважають, що зможуть забезпечити йому безбідне проживання та благополуччя. Досить рідко трапляються випадки, коли батьки і майбутній абітурієнт сходяться на одній і тій же професійній діяльності, і дитина вступає на той фах, якого дійсно прагне, що вміє і хочу робити в майбутньому та до якого «лежить душа». Бувають випадки, коли батьки хочуть, щоб дитина продовжувала їх сімейний бізнес чи спадкову професію, коли наприклад в родині всі були лікарями, то і дитина повинна їм стати. Добре, коли підліток сам цього хоче. Але найчастіше, як на практиці буває, і з власного досвіду можу сказати, що думка батьків і школяра про майбутнє в цьому світі дуже різняться. І на практиці часто буває так, що підліток погоджується на пропозицію батьків, вважаючи їх вибір більш досвідченим і таким, що зможе допоможе їм у вступі до Вузу.

Другим фактором, який впливає на вибір професії, на мою думку, є школа. Майже 10 років свого життя кожна дитина віддає навчанню у школі, І те, в якій школі вона навчається, як до неї ставляться, і те, що «пропагандують» вчителі, формується точка зору та певний погляд на професії загалом. Нав'язуючи дитині в школі, що треба гарно вчитися, щоб в майбутньому вступити до вищого навчального закладу, більшість вчителів навіть і не намагається з'ясувати, чим же дитина хотіла займатися для себе, і що їй подобається. Звичайно в 13 років важко визначитися з майбутнім, але робити перші кроки на «пошуки себе» в цьому світі вже можна. Доцільним, як

на мене може стати психологічна перевірка школярів, проведення різноманітних тестів та тренінгів, які б допомогли дитині самостійно вирішувати ким вона хоче стати. Можна також відвідувати освітянські виставки ВНЗ України, які допоможуть проінформувати підлітка про наявні в країні ВНЗ, їх програми та способи навчання.

Третім фактором впливу на формування поняття професії є оточуюче середовище. Один з найбільш містких факторів, оскільки включає в себе, і інформованість про професії та ринок праці, і позицію друзів, і престижність, нав'язана ЗМІ. Мало хто з підлітків при виборі професії орієнтується на ринок праці в Україні. А даремно, адже якби знаючи, що на сьогодні ринок праці перенасичений такими престижними професіями, як юристи, економісти, журналісти та маркетологи, не вступали на ці факультети. І якби знали, що більш технічні та можливо менш привабливі професії є більш жаданішими та можливо навіть і більш оплачуванішими, ніж престижні. Справді, який школяр мріє в майбутньому стати сантехніком чи машиністом?? Рідко який, а все тому що політика країни та виховання батьків спрямовують думку дитини, на те, що простіше робити. А що простіше, сидіти в офісі та друкувати документи чи цілий день бігати по об'єктах так крутити крани.?

Важливо також відмітити фактор «друзів» при виборі професії. Дружні відносини оточують нас всюди, ми заводимо знайомих, друзів, приятелів, кумирів. Проводимо велику кількість вільного часу саме з друзями, займаємось спільним справами з ними, і вважаємо, що дуже схожі між собою у всьому. Але, як на мене тільки не у виборі професії. Адже світогляд кожного з нас індивідуальний. І вибір майбутнього життя кожен повинен зробити сам, не ведучись на думки та позиції інших.

Отже, у підсумку можна сказати, що помилки, які роблять абітурієнти при вступі до ВНЗ неминучі. Тому що надто велика кількість зовнішніх факторів впливає на їх світогляд, думки, позицію в цьому житті. А щоб справді досягти успіху, кар'єрного, матеріального та духовного необхідно обирати лише те, що ти любиш по-справжньому і чого найбільше прагнеш досягти. Не зраджуйте своїм мріям.


Богдана Шевчук
За матеріалами інтернет-видання: obrazovanie-kiev.net

Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору