Рівне:

Створення та просування сайтів

Здійснення розрахунків між фізичними особами за договорами купівлі-продажу понад 150000 гривень, які підлягають нотаріальному посвідченню

Порадниця 24-лип, 2014, 14:589 prov 1 264
З 01 вересня 2013 року в Україні запрацював новий механізм щодо готівкових та безготівкових розрахунків. Відповідно до Постанови Правління Національного банку України від 06.06.2013 року № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.07.2013 року за № 1109/23641 Національний банк України встановив граничні суми розрахунків готівкою, в тому числі фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню на суму, що перевищує 150000 гривень.
У свою чергу фізичні особи мають право здійснювати такі розрахунки шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесенням коштів на поточні рахунки, в тому числі на депозит нотаріуса, у національній валюті.
Найбільше встановлення граничного готівкового розрахунку відобразилась на договорах купівлі- продажу нерухомості та автомобілів. Нагадаю, що відповідно до статті 657 Цивільного кодексу України до окремих видів договорів що мають укладатися у письмовій формі і підлягають нотаріальному посвідченню належать: договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна.
Нацбанком також було надано декілька роз'яснень стосовно дотримання фізичними особами вимог законодавства щодо проведення безготівкових розрахунків за такими договорами.
Зокрема Електронне повідомлення НБУ від 20.08.2013 року № 11-120/2902 надає перелік можливих шляхів перерахунку коштів:
- переказ коштів з поточного рахунку фізичної особи-покупця на поточний рахунок іншої фізичної особи-продавця;
- внесення та/або переказ коштів на окремий поточний рахунок нотаріуса;
- відкриття вкладного (депозитного) рахунку на ім'я іншої фізичної особи на інших умовах повернення коштів, встановлених договором (стаття 1060 Цивільного кодексу України);
- застосування акредитивної форми розрахунків (покритого безвідкличного акредитиву);
- внесення готівки на поточний рахунок фізичної особи отримувача.
Підтвердними документами про проведення розрахунків у безготівковій формі відповідно до листа НБУ від 29.08.2013 року № 18-111/10879 НБУ є:
1) Під час переказу коштів з поточного рахунку фізичної особи-покупця на поточний рахунок фізичної особи-продавця - платіжне доручення, засвідчене підписом відповідального виконавця та відбитком штампа банку, або документ за операціями з платіжною карткою, сформований відповідно до правил платіжної системи. Передумовою здійснення таких операцій є наявність відкритих поточних рахунків у фізичної особи-покупця і фізичної особи-продавця.
2) Під час відкриття фізичною особою-покупцем вкладного (депозитного) рахунку на ім'я фізичної особи-продавця - роздрукований відповідний касовий документ (квитанція/чек банкомата, сліп/інший документ банку, що є підтвердженням внесення готівки у відповідній платіжній системі) або розрахункові документи, визначені в пункті 1 цього роз'яснення. Передумовою здійснення таких розрахунків є відкриття фізичною особою-покупцем на підставі договору банківського вкладу (депозиту) вкладного (депозитного) рахунку на ім'я фізичної особи-продавця, на який зараховано (мають зараховуватися) кошти. Зазначений договір має містити умови вступу у володіння коштами фізичною особою- продавцем - наявність посвідченого нотаріусом договору купівлі-продажу тощо, а також визначати умови відкликання коштів фізичною особою-покупцем.
3) Під час внесення або переказу коштів у депозит на окремий поточний рахунок нотаріуса - виписка банку з окремого поточного рахунку нотаріуса та документи, зазначені в пункті 2 цього роз'яснення. Переказ коштів у депозит нотаріуса покупець може здійснювати як шляхом унесення в касу банку готівки для її подальшого зарахування на окремий поточний рахунок нотаріуса, так і шляхом переказу відповідної суми коштів з власного поточного рахунку на окремий поточний рахунок нотаріуса тощо. Передумовою здійснення таких розрахунків є наявність відкритого нотаріусом поточного рахунку в національній валюті.
4) Під час застосування акредитивної форми розрахунків (покритого безвідкличного акредитива) - заява про відкриття акредитива та примірник платіжного доручення, засвідчені підписом відповідального виконавця та відбитком штампа банку. Передумовою здійснення таких розрахунків є наявність укладеного договору (наприклад, договору про наміри) між фізичною особою-покупцем і фізичною особою-продавцем, в якому передбачені умови та порядок проведення розрахунків за акредитивом, а також відкритого покритого безвідкличного акредитива в банку фізичною особою-покупцем.
5) Під час внесення готівки на поточний рахунок фізичної особи-продавця - роздрукований касовий документ (квитанція до заяви на переказ готівки, квитанція/сліп платіжного термінала, квитанція/чек банкомата, сліп/інший документ банку), що підтверджує внесення готівки. Передумовою здійснення таких розрахунків є наявність відкритого поточного рахунку фізичної особи-продавця до моменту укладення договору купівлі-продажу.
З огляду на вищевикладені інструменти здійснення розрахунків між фізичними особами, а також практику яка склалась, хочу зазначити, що на сьогоднішній день найпоширенішими є розрахунки між фізичними особами шляхом переказу коштів з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, а також внесення готівки на поточний рахунок продавця.
Національний банк України своїм листом від 29.08.2013 року № 18-111/10879 зазначає що, якщо сума договору купівлі-продажу, що укладається між фізичними особами, перевищує 150000 гривень, то нотаріус має здійснювати посвідчення такого договору після того, як переконається, що сторонами дотримано вимогу про проведення розрахунків у безготівковій формі.

Олена Тимощук,
приватний нотаріус Рівненського міського нотаріального округу.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору