Рівне:

Створення та просування сайтів

США наполягають на введенні нових санкцій проти Росії

Україна і світ 09-вер, 2014, 09:539 prov 911
Американська адміністрація наполягає на тому, щоб США та ЄС ввели проти Росії нові санкції в світлі подій в Україні. Про це заявила офіційний представник Ради національної безпеки (РНБ) Білого дому, пише NEWSru.com.
Таким чином вона прокоментувала, ухвалене ЄС раніше в той же день рішення затвердити введення нових санкцій відносно Росії, але відкласти їхній вступ в силу на кілька днів для оцінки ходу реалізації домовленостей про припинення вогню в Україні.
За словами співробітника СНБ, з питання про доцільність посилювання проти Росії каральних заходів американський уряд "знаходиться на тій же позиції, яку в п'ятницю (5 вересня) виклав президент" США Барак Обама - на прес-конференції в Ньюпорті (Великобританія) за підсумками чергового саміту НАТО.
З точки зору Вашингтона, "Росії необхідно нав'язати додаткову ціну", тобто використовувати проти неї нові санкції, пояснила представник СНБ. Як вона стверджувала, підставою для такої політики щодо Росії є "агресивна військова діяльність, яку вона веде в Україні".
"США і Європа завершують розробку заходів, націлених на поглиблення і розширення наших санкцій щодо фінансового та енергетичного секторів Росії і її військово-промислового комплексу", - додала представник СНБ.
Вона не відповіла на питання про те, чи збирається Вашингтон тепер чекати наступного кроку ЄС, щоб синхронізувати з ним дії, або США самостійно вже найближчим часом використає власний новий пакет санкцій проти Росії.
Раніше в понеділок, 8 вересня, Рада Євросоюзу затвердила введення нових санкцій проти Росії. Однак рішення про їх вступ в силу перенесенона кілька днів, для оцінки ходу виконання угоди про забезпечення перемир'я в Україні, заявив голова Європейської ради Херман ван Ромпей.
"Набуття чинності санкцій шляхом публікації в Офіційному журналі ЄС відбудеться в найближчі дні. Це залишить час для оцінки реалізації угоди про припинення вогню і мирного плану. Залежно від ситуації на місцях, ЄС готовий переглянути узгоджені санкції в цілому або частково", - заявив він.
За словами ван Ромпея, "пакет додаткових обмежувальних заходів відносно Росії ухвалений Радою ЄС шляхом письмової процедури, він розширює цілеспрямовані санкційні заходи від 31 липня".
Раніше процедура схвалення нових санкцій майже зірвалася через декілька європейських країн, які закликали почекати з введенням нових санкцій і поспостерігати за розвитком ситуації в Україні, де наразі зберігається перемир'я. Євросоюз навіть скликав позапланову зустріч послів 28 країн ЄС "для обговорення ситуації, що склалася".
Останньою ухвалити санкції проти Росії погодилася Фінляндія. За словами директора представництва Financial Times в Брюсселі Петера Шпігеля, вона блокувала ухвалення додаткових санкцій проти Росії.
Газета The Wall Street Journal наводить заяву, яку з цього приводу в понеділок, 8 вересня, на прес-конференції зробив прем'єр-міністр ФінляндіїАлександер Стубб.
"В цілому Фінляндія дотримується думки, що зараз невідповідний час (для нових санкцій)", - вказав він.
Стубб також зазначив, що "ще будуть дискусії щодо того, в якій мірі (санкції) будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС". Крім того, фінський прем'єр заявив, що відчуває занепокоєність щодо "можливого впливу відповідь санкцій з боку Росії".
WSJ в зв'язку з цим зазначає: "Фінляндія має спільний кордон з Росією протяжністю 1,3 тис. Км і отримує прибуток із туризму і торгівлі зі своїм величезним східним сусідом. У минулому під час української кризи Фінляндія входила в число країн Євросоюзу, у яких були сумніви щодо нарощування економічного тиску на Росію".
За відомостями Wall Street Journal, набуття чинності санкцій проти Росії, затверджених Євросоюзом, було відкладено на кілька днів саме завдяки позиції, яку зайняла Фінляндія, а також ряд інших держав "під її керівництвом".
За відомостями західного друку, під санкції можуть підпасти три найбільші державні нафтові компанії - "Роснефть", "Транснефть", "Газпром нафта", а також кілька холдингів ВПК. Євросоюз також має намір скоротити максимальний термін обігу їх боргових зобов'язань, розміщених в 28 країнах ЄС, з 90 до 30 днів. Крім того, частиною санкційного пакету нібито є рішення додатково внести в "чорний список" для Росії та України ще не менше 20 фізичних осіб.
newsru.ua
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору