Рівне:

Створення та просування сайтів

Де голосуватимуть члени ДВК і міліціонери?

Рівненська область 14-жов, 2014, 11:479 prov 1 719
Незалежно від місця перебування 26 жовтня члени ДВК і міліціонери, які виконуватимуть свої службові обов’язки в день виборів на інших дільницях, ніж тих, де вони голосують зазвичай, зможуть реалізувати своє право голосу, тимчасово змінивши місце голосування. Зміна місця голосування – це механізм, який забезпечує голосування таких виборців не за їх виборчою адресою (зареєстрованим місцем проживання), а за місцем їх фактичного перебування в день виборів.
Отже, для того, щоб проголосувати, членам ДВК і міліціонерам, які працюватимуть поза межами виборчих дільниць, до яких вони відносяться за місцем свого проживання, до 20 жовтня включно, необхідно подати: 1) заяву про тимчасову зміну місця голосування виборця із зазначенням дільниці чи адреси, за якою вони бажають проголосувати. Така заява подається на їх вибір: або до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем своєї реєстрації проживання, або до відділу ведення ДРВ за місцем, де член ДВК чи міліціонер планує бути в день виборів і хоче проголосувати;
2) докази, які підтверджують особу та те, де така особа (заявник) перебуватиме в день голосування. Тобто, до заяви як докази можуть бути додані такі документи:
- для членів ДВК - паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які нещодавно отримали громадянство України), копію посвідчення члена ДВК (оригінал пред’являється) чи рішення про утворення/зміни в складі дільничної виборчої комісії (із змісту такого рішення буде зрозуміло, що заявник член ДВК на певній виборчій дільниці);
- для міліціонерів - паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які нещодавно отримали громадянство України) та наказ по підрозділу щодо несення служби по охороні громадського порядку на конкретній виборчій дільниці або ж довідку з місця служби про службове відрядження і закріплення на період виборів за певною виборчою дільницею.
Члени ДВК включаються до списку виборців на виборчій дільниці, де вони входять до складу виборчої комісії, а міліціонери – до тієї виборчої дільниці, де здійснюватимуть охорону громадського порядку в день виборів.
Слід нагадати, що у випадку зміни місця голосування за межами одномандатного виборчого округу, виборцеві (члену ДВК, міліціонеру) на дільниці під час голосування видадуть лише один виборчий бюлетень для голосування по загальнодержавному виборчому округу (за політичну партію).
Увага! Не забудьте, що у випадку невчасного звернення з вищевказаними документами до органу ведення Державного реєстру виборців, тобто пізніше 20 жовтня, виборці (члени ДВК, міліціонери) вправі звернутися до місцевого суду як адміністративного, подавши позовну заяву про уточнення списку виборців. Така позовна заява може бути подана в суд до четверга 23 жовтня включно. А рішення суду, у випадку задоволення позову, можна буде подати безпосередньо в ДВК у день голосування. Адже згідно із Законом «Про вибори народних депутатів України» в день голосування зміни до уточненого списку виборців виборчі комісії зможуть вносити, але виключно на підставі рішення суду.
До слова, виборці Рівненщини, які хочуть отримати консультації щодо реалізації своїх виборчих прав або ж повідомити про факти порушень виборчого законодавства (підкуп, використання адмінресурсу, «чорний» PR тощо), можуть телефонувати на «гарячу лінію» Рівненського КВУ за номерами: 099 098 94 90, 096 176 76 97.

Юридичний відділ РОГО КВУ
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору