Рівне:

Створення та просування сайтів

Крок назустріч бізнесу

Новини регіону 24-бер, 2005, 13:219 prov 1 147
Проект організували рік тому, за фінансової підтримки фонду “Євразія”. За цей рік створили три інформаційно-консультаційні пункти. Здавалося б – нічого особливого? Втім це не так, адже за твердженням фахівців, саме у районах найскладніше стимулювати розвиток підприємництва. Здебільшого через нестачу інформації. Завдяки створенню таких центрів (вони працюють на базі місцевих центрів зайнятості) підприємці-керівники можуть отримати необхідну інформацію та допомогу. Досвід трьох районів, задіяних у проекті, почали переймати й інші: Володимирецький, Корецький. Ініціатори сподіваються, що до продовження та розвитку проекту цьогоріч будуть залучені й бюджетні кошти.

Сподіватись, звичайно, можна. Проте реалії – невтішні. Начальник управління економіки Рівненської облдержадміністрації Валерій Саєнко розповів про фінансові труднощі:

– Загалом на розвиток регіональної економіки потрібно 693 тисячі гривень – ці гроші чітко розписані на конкретні потреби регіону. Проте отримали усього 200 тисяч. А це створює значні труднощі для подальшого розвитку. Зараз бюджет переглядається, сподіваємось, що цю незначну суму вдасться збільшити до 500 тисяч. Адже підтримка держави на місцях просто необхідна.

Якщо чиновники говорять про внутрішню підтримку, варто згадати й про зовнішню – інвестиції. З цим у регіоні – проблема. І не тому, що нема у що інвестувати, просто наші бізнес-проекти ще не “доросли” до певного рівня. Ситуація має змінитися вже з середини квітня цього року. Саме тоді має відбутися офіційна презентація Агенції із залучення інвестицій. Хоча, фактично, агенція вже працює. Організатори стверджують, що Рівненщина – хороший “полігон” для випробування цікавих бізнес-ідей. Наприклад таких, як наступна:

Дайош ГЕС у Гощі!

Проект створення гідроелектростанції у Гощанському районі теж представили у рамках круглого столу. Цікавим його визнали й чиновники. Хоча, як і кожна новинка, проект ГЕС має свої плюси і мінуси. Бізнес-ідея базується на безкоштовності самого ресурсу. Адже вода постійно у русі – тобто це невичерпна природна енергія, яку можна розумно використовувати. Споруджена станція дасть змогу 40-50 років експлуатувати її без будь-яких фінансових “вливань” і “доливань”. Ще один плюс – завдяки новій ГЕС собівартість електроенергії знизиться у кілька разів й складатиме 5 чи 6 копійок за кВ/год. Проте є і мінуси: окупиться цей бізнес лише через 11 років (хоча й принесе 100 тисяч доларів прибутку).

– Спорудження ГЕС – це нетрадиційний інвестиційний проект, – розповів директор рівненської “Асоціації Маркетингу” Олександр Гладунов. – Тобто треба вкласти гроші і чекати окупності кілька років. Проте можна знайти вихід. Наприклад оголосити тендер, визначити організацію, зацікавлену у реалізації цього проекту.

Менш ініціативно дивиться на новий бізнес-проект начальник управління економіки ОДА Валерій Саєнко:

– Це хороша тема. Проте її треба ретельно вивчати, щоб уникнути стихійності. Хоча, думаю, проект має право на існування, адже колись усі дивувалися встановленню вітряків. Сьогодні уся Європа – у вітряках. Чому б не розглянути і новостворений проект.

Хоча фінансування нової ГЕС, певно, буде проблемним питанням, якщо держава не візьме безпосередню участь у просуванні проекту. Зважаючи на нинішню “дірку” в бюджеті – це питання далекого майбутнього.

Як вийти з тіні?

Йдеться про тіньову економіку Рівненщини, яка досягла чималого розмаху. Такими є результати дослідження “Тінізація регіональної економіки та шляхи її детінізації”. У ході дослідження, проведеного тією ж рівненською Асоціацією маркетингу, з’ясували основні причини “тіньової економіки” на Рівненщині. Їх кілька: недостатній рівень знань керівників підприємств, вже “усталена” корупційна схема, відсутність диференціації податкової бази. Усувати ці причини треба спільними зусиллями держави та підприємців. Податкове законодавство часто приносить “сюрпризи” бізнесменам. Через це багато вирішує, що легше працювати “заочно”.

Особливо болюча проблема “тінізації” у районах. Про це говорили голови райдержадміністрацій у ході круглого столу. Так у Сарненському районі “головним болем” є тваринництво. У цій галузі 93 відсотки вирощеної худоби здається “тіньовикам”. Підприємства, що мають відношення до тваринництва, працюють майже на “чесному слові”. Сарненський “М’ясопереробний” – задіяний на 2 відсотки потужності, “Маслопереробний” – на 7 відсотків. У той же час інтереси “пайовиків” ігноруються. Те ж саме спостерігається і в лісництвах області. Ліс вирізують вагонами, і все це іде “у тінь”.

Розв’язати усі ці проблеми буде важко. Нові люди, які нині займають крісла голів райдержадміністрацій просто жахаються від результатів “праці” своїх попередників. Кажуть, налагоджувати систему буде важко, оскільки у різних сферах ще затрималися “старі” люди, які гальмують процес. Взагалі ж, керівники та організатори проекту сприяння підприємництву дійшли згоди: влада повинна сприяти бізнесу, а підприємці мають об’єднати зусилля у боротьбі проти “тінізації” бізнесу в області.

Ольга ЛИХВА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору