Рівне:

Створення та просування сайтів

Квартирне питання

Суспільство 24-бер, 2005, 13:309 prov 1 728
Люди, які не цікавляться нерухомістю, дуже дивуються, коли дізнаються нинішні ціни. Мається на увазі на вторинному ринку, адже первинний (тобто ринок новозбудованих помешкань) відзначається дорожнечею давно і надовго. Тут нікого не здивуєш. А от вартість квартир на вторинному ринку дивує, а інколи й лякає багатьох. Що й казати: однокімнатна квартира за 10 тисяч умовних одиниць – сьогодні переходить в “область фантастики”.

Значний стрибок цін на Рівненщині спостерігався наприкінці минулого року. Саме тоді ріелтори говорили про те, що квартири дорожчають з кожним днем на сотню доларів. Як результат – до кінця року квартири подорожчали на три-чотири тисячі. Тобто якщо влітку ще можна було знайти однокімнатне помешкання вартістю 10-11 тисяч “зелених”, то у листопаді-грудні така квартира вже коштувала 14-15 тисяч. Крім того, почалася масова купівля-продаж нерухомості. Кожен намагався “встигнути” до Нового року, коли “привид 13-ти відстоків” загрожував спорожнити кишені громадян.

Іронія долі – “страшні відсотки” таки не вступили у силу, втім і квартири не подешевшали. Сьогодні це задоволення можуть собі дозволити лише люди з дуже непоганим заробітком. А молодь, яка, зазвичай, незабезпечена власним помешканням, може лише мріяти про придбання квартири.

Вартість квартири залежить від багатьох факторів. Основний – розташування. Чимдалі знаходиться об’єкт від центру – тим дешевший він для потенційного покупця (різниця може становити 3-4 тисячі у.о.). Важлива також якість житла, зокрема, панельним чи цегляним є будинок: “цегляні” помешкання оцінюють вище. Крім того, вартість квартири залежить і від поверху, на якому вона знаходиться: вище – дешевше. Це обумовлено, насамперед, комунальною особливістю, адже гаряча вода і працюючий ліфт – не завжди до послуг мешканців висотних поверхів. Ще один важливий фактор – наявність ремонту чи євроремонту, що теж може на кілька тисяч “підняти” вартість квартири. А знизити ціну може “терміновість” – коли власники поспішають продати своє помешкання.

Якщо ж зануритися у цінові показники, то нині вартість однокімнатної квартири у Рівному коливається від 13 до 20 тисяч доларів. Звичайно, за 13 тисяч повноцінного помешкання ви не купите: це буде “малосімейка” (тобто малесенька квартира). “Панелька” витягне з вашого гаманця 15-16 тисяч у.о, а цегляна однокімнатна квартира коштуватиме новому власнику 16-18 тисяч. У центрі Рівного квартиру можна придбати за 20 000 і більше умовних одиниць.

Двокімнатні, найбільш популярні на ринку квартири, взагалі “вражають” своєю вартістю. Найдешевша, тобто “малосімейка” може обійтися у 19 000 доларів. Квартири у панельних будинках Рівного коштують від 21000, а в цегляних – від 22000 доларів. Щастя придбати 2-кімнатку у центрі обійдеться у 25-28 тисяч у.о. Що стосується трикімнатних, то ціни на них починаються від 26 тисяч “зелених”.

Найгірше те, що ціни “падати” не збираються. Про це говорять і спеціалісти. Вони можуть хіба що “вирости”. Цікаво: куди ж далі?!

Ольга ЛИХВА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору