Рівне:

Створення та просування сайтів

Договір купівлі-продажу нерухомості - хто повинен сплачувати обов'язкові платежі?

Порадниця 03-гру, 2014, 16:559 prov 2 401
При відчуженні нерухомості (нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу), нерідко виникає питання у продавця і покупця, хто повинен оплачувати обов'язкові платежі - продавець, покупець або ж у рівних частках кожний.

     У даній статті ми розкриємо найактуальніші питання посвідчення таких угод і розставимо всі крапки над «і» згідно чинного законодавства України в 2014 р..

     При посвідченні договору купівлі-продажу кімнати, квартири, будинки (домоволодіння) в т.ч. садового, дачного будинку, гаража, земельної ділянки (земельного паю) або їх частин, інше, необхідно у нотаріуса сплатити наступні платежі:
     - Послуги приватного / державного нотаріуса за складання та посвідчення договору та відповідних заяв до нього;
     - Обов'язкові платежі, які перераховуються на рахунок Міністерства юстиції України;
     - Оплата за реєстрацію нерухомості в електронному Державному реєстрі речових прав (раніше - електронна база Бюро технічної інвентаризації);
     - Оплата (1%) суми до Пенсійного Фонду України;
     - Оплата державного мита (1%);
     - Оплата податку (тільки у випадках, передбачених чинним податковим законодавством України).

     Послуги приватного або державного нотаріуса за складання та посвідчення договору та відповідних заяв до нього. На сьогоднішній день дана сума у нотаріуса, державного чи приватного, коливається від 800 грн. до 3500 грн. Залежить вона в першу чергу від кількості заяв, які необхідно скласти при посвідченні конкретного договору, а також складності самого договору. Наприклад, наявність згоди чоловіка або дружини на відчуження або придбання майна другим з подружжя, наявність зареєстрованих в будинку малолітніх, неповнолітніх дітей, посвідчення договору за довіреностю, відсутність реєстрації права власності продавця в Державному реєстрі речових прав тощо, ці обставини збільшать вартість даного договору.

     Обов'язкові платежі, які перераховуються на рахунок Міністерства юстиції України.
З 2013 року, всі обов'язкові платежі за перевірку обтяжень майна (застава, іпотека, арешт), а також наявність рухомих і нерухомих обтяжень продавця і покупця, а також їх подружжя, оплачуються безпосередньо до Міністерства юстиції України. Щоб не було розбіжностей між сторонами, що засвідчують договір, необхідно лише попросити нотаріуса, щоб він розмежував квитанції і кожна зі сторін оплатила лише за ті, які стосуються їх самих.

     Сплата за реєстрацію нерухомості в електронному Державному реєстрі речових прав (раніше - електронна база Бюро технічної інвентаризації).
З січня 2013 існує Державний реєстр речових прав. Доступ до цього реєстру мають всі нотаріуси України, приватні і державні, а також Державні реєстраційні служби України. Якщо Ваше право власності не зареєстровано в Державному реєстрі речових прав, то Ви можете звернутися за такою реєстрацією в Державну реєстраційну службу, термін реєстрації в якої становить 2 тижні, або ж в момент посвідчення договору купівлі-продажу таку реєстрацію проведе державний чи приватний нотаріус. І в першому і в другому випадку така реєстрація буде правильною, а також матиме законну силу. Після посвідчення договору купівлі-продажу нотаріус, який посвідчує договір, зареєструє право власності у Державному реєстрі речових прав за покупцем (покупцями). Тепер покупцеві не потрібно після посвідчення договору їхати куди-небудь для реєстрації, підтвердженням цього на руках у нього залишиться договір купівлі-продажу і Витяг, що підтверджує реєстрацію права власності в електронному реєстрі.

      Сплата 1% від суми до Пенсійного Фонду України.
Згідно п.151 «Порядку оплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій »« збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна оплачується особами, які набувають нерухоме майно, у розмірі 1 відсотка від вартості нерухомого майна, зазначеного в договорі купівлі-продажу , за винятком державних установ, підприємств і організацій, які купують нерухомість за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій зарубіжних держав, що користуються імунітетом і привілеями згідно законів і міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на отримання житла або ж придбавають житло вперше.

     Сплата державного мита - 1%.
Згідно Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» за посвідчення договору купівлі-продажу нерухомості, що перебуває у власності громадянина, який здійснює таке відчуження сплачується 1 відсоток суми договору (але не менше оціночної вартості даного об'єкта) і не нижче одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян . Тобто якщо Ви продаєте нерухомість за суму, нижче оціночної вартості майна, тоді державне мито буде обчислюватися від суми в оцінці наданої суб'єктом оціночної діяльності, і навпаки, якщо Ви продаєте нерухомість за суму, що перевищує оцінну вартість, тоді державне мито буде обчислюватися з даної суми - т .е. з більшої суми.

     Сплата податку (тільки у випадках, передбачених чинним податковим законодавством України).

     Згідно статті 172 Податкового кодексу України оподатковується за ставкою 5 відсотків:
     - Дохід, отриманий платником податків, який набуває у звітному податковому році два і більше об'єкта нерухомості (оплачує покупець);
     - Дохід на земельні ділянки, що перевищує норми безоплатної передачі, згідно цільового призначення (сплачує продавець);
     - Якщо нерухомість знаходиться у власності менше 3 років (сплачує продавець), за винятком майна, придбаного в порядку спадкування.

     Звичайно, в практичній діяльності, в основному сторони самі приходять до угоди щодо оплати вищевказаних платежів трьома способами: все оплачує продавець, все оплачує покупець, сторони оплачують порівну (або згідно закону). Цей факт обов'язково відображається в тексті договору.

    Отримати якісну консультацію щодо посвідчення договору, збору (допомоги в зборі) документів для договору купівлі-продажу, замовити оцінку майна, провести правовий аналіз документів або замовити послугу супроводу договору купівлі-продажу компетентним юристом Ви можете у нас на сайті privacylawyer.kiev.ua, за телефонами вказаними на сайті або ж в офісі компанії.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору