Рівне:

Створення та просування сайтів

Ющенко готовий до перерозподілу президентських повноважень

Україна і світ 31-бер, 2005, 17:119 prov 1 392
Про це він зазначив в інтерв’ю журналу “Профіль”, повідомляє прес-служба Президента України.

“Цікавить лише одне – щоб ті баланси в організації влади, що необхідні Україні, були дотримані. Я не хочу, щоб демократичний інструментарій, який ми завоювали на Майдані, опосередковано міг бути переданий групі бандитів, які ще впливають на гілки влади”, – сказав Ющенко.

Кажучи про те, чи готовий парламент й уряд приймати повноваження, Ющенко зауважив: “Повноваження або зміни певного статусу треба передавати під дії, а не під збіг обставин, що ми маємо сьогодні або мали рік тому. Я не критикую парламент. Але коли ми говоримо про законодавчий орган, то багато процесів, які відбувалися в ньому ще 4-5 місяців тому, не влаштовували мільйони людей. Я маю на увазі чистоту, моральність і так далі”.

“Чи спроможний цей інститут прийняти новий політичний інструментарій? Звичайно, ні. Тоді давайте ці повноваження передавати під ту динаміку змін, яка повинна відбутися в парламенті”, – відзначив він.

Проти реформи

Напередодні кілька громадських організацій звернулися до Президента Віктора Ющенка з рекомендацією звернутися до Конституційного суду з поданням про визнання неконституційним закону про внесення змін до Конституції, прийнятим у парламенті 8 грудня 2004 року.

Директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук повідомив, що це звернення підписали, зокрема, Центр політико-правових реформ, Харківська правозахисна група, Міжнародний центр економічних і політичних досліджень.

Анатолій Ткачук підкреслив, що цей законопроект “одні проблеми, які сьогодні є в Конституції України, замінює іншими”. “Він суперечить європейському вектору України”, – сказав він.

Як повідомляв Кореспондент.net, 8 грудня 2004 року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Конституції і змін до закону про вибори Президента. Цього самого дня тодішній Президент Леонід Кучма – підписав ці документи.

Закон про зміни до Конституції передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, подовження терміну повноважень парламенту до 5 років.

Відповідно до підсумкових і перехідних положень закону, він набирає чинності з 1 вересня 2005 року у випадку, якщо до цього часу будуть прийняті зміни до Конституції щодо реформування системи місцевого самоврядування (законопроект № 3207-1, – ред.). Якщо до 1 січня 2006 року ці зміни не будуть прийняті, закон набирає чинності самостійно з 1 січня 2006 року.

Документом розширюються повноваження Верховної Ради, яка отримає право призначати прем’єр-міністра, міністрів оборони, закордонних справ за поданням Президента, а також за поданням прем’єр-міністра – інших членів уряду.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору