Рівне:

Створення та просування сайтів

Стародавні традиції весілля

Порадниця 28-гру, 2015, 16:049 prov 4 436
В усі часи і в усіх народів укладання шлюбу було оповито великою кількістю обрядів, які з плином часу стали традицією і супроводжують весілля і донині. Ці обряди були покликані визначити хід подій від оглядин до впровадження, а також оберегти молоду сім`ю від лихих очей, закликати благовоління вищих сил для їх подальшого життя.
В ті часи люди жили общинним життям. Молоді люди були підпорядковані старшим і змушені були коритися навіть і в виборі пари. Часто на цей вибір впливали не почуття молодих, а розмір вена, яке мало бути сплачено сім`ї нареченої, як компенсацію за втрату робочої сили в господарстві. Мав значення також посаг, який віддавали за нареченою. Домовленості про шлюб були складні та поетапні.
Перше, що потрібно було зробити - провести оглядини. Свати і куми разом з нареченим приходили в гості без оголошення справжньої причини і заводили далеку і часто алегоричну мову  про покупку телиці і полювання ласиці, мовляв, у нас є підходящий купець і ловець. Поступово вияснялося, що готова дати одна і друга сторона і гості ішли собі додому.



Якщо умови підходили обом сторонам, тоді робився наступний крок - сватання. Свати з батьками і женихом приїздили в дім і робили пропозицію, тоді вже сама дівчина приймала рішення. Як молодий був любий -  виносила йому рушники, які вишила сама заздалегідь. А якщо ні - тоді гарбуз.
Якщо згода була отримана, тоді все село збиралося на толоку, де проводився посад. Так називався обряд, коли молодих вперше садили разом в куті на кожусі і після цього вони відокремлювалися від неодруженої молоді і оголошувалися парою. Ніхто більш не міг свататися до дівчини після посаду. Наречені разом з дружками і молоддю ходили з дому в дім і запрошували гостей. Запрошені долучалися до приготувань. Заміжні жінки проводили обряд бгання короваю. Вони збиралися в одній хаті, кожна приносила необхідне для випічки і бгали - тобто місили пишний хліб, прикрашаючи його листками, сонцем і зорями, співаючи і примовляючи. Перед весіллям молода проводила дівич-вечір. Дівчата співали пісень, плели весільні вінки і прощалися з дівуванням подруги.



Урочисте свято починалося, коли молодий разом з дружками і гостями приїжджали в дім молодої, де і починалося частування з музиками і танцями. Закінчувалося свято обрядом очепин, коли під жалібні співи знімали вінок, розплітали косу і одягали хустку - очіпок. Після цього дівчина отримувала статус молодиці і пару впроваджували в дім чоловіка в супроводі старших жінок. Вони утішали і наставляли, молодих, підготовлюючи до шлюбної ночі.



Весілля продовжувалося і на наступний день, але вже в домі жениха. В цей день вшановували батьків. Вони обмінювалися подарунками - жінкам дарували хустки, а чоловікам - чоботи. Під жарти і пісні батьків возили по селу на заквітчаному возі. Молодь влаштовувала ігрища. Закінчувалося свято обрядовими співами.



З того часу проминули століття, але стародавні весільні традиції живуть в народі і донині.

Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору