Рівне:

Створення та просування сайтів

Приїхав з Іспанії, щоб стати чемпіоном

Особливий погляд 15-травня, 2008, 10:089 prov 1 154
Завершуючи знайомство з земляками, які примножували і примножують спортивну славу Рівненщини, автор висловив сподівання, що 103 нагороди Чужд – не межа, бо перемоги та нагороди молодих представників славної родини ще попереду. І ось перша ластівка: 23-літній велогонщик іспанського клубу „Кельма” Олег-молодший приїхав на Батьківщину і завоював титул чемпіона з роздільного старту.
Переговорити з „іспанцем” не вдалося під-час його дводенного перебування в Дубному. Зате вдалося розпитати про сина і внука самого Петра Чужду. Ось що повідав 70-річний ветеран велосипедного спорту (нині тренер, працює з молоддю).
Обставини склалися так, що Олег з дружиною та синами свого часу опинились на Піренейському півострові. Вісім років виступав за провідний клуб Валенсії, потім п’ять років тренував молодих гонщиків. Та найбільшим досягненням чемпіон світу вважає, що вивів у великий спорт старшого сина. Ото з ним і приїхав, аби підготувати його до чергових всеукраїнських змагань. Дуже хочеться, аби той досяг вершин майстерності. Батькові, наприклад, вдалося одинадцять разів вибороти звання чемпіона України. І це при умові, що серед наших земляків завжди були вправні велогонщики, але зійти на спортивну вершину — справа нелегка. Тому славетний шосевик їздить із сином, консультує його перед черговим стартом, яку тактику обирати. Добре слово не зайве для вчорашнього члена збірної „молодіжки”. В Олега-молодшого український паспорт, що дає право брати участь у змаганнях на Батьківщині.
Торік молодий велогонщик виступав із перемінним успіхом. Влітку проходив чемпіонат України серед юнаків до 23 років у груповій гонці на 140 кілометрів на Тернопільщині, де посів сьоме місце (проколов шину), що дало йому право увійти до збірної. Потім була гонка з роздільним стартом на чемпіонаті України в Чернівцях, де піднявся на найвищий щабель п’єдесталу. А конкуренція теж була сильна, бо за перемогу змагались, крім господарів, гонщики-українці з провідних клубів Англії, Іспанії, Франції. Так що онук перемогою підтвердив право виступати на чемпіонаті Європи, що відбудеться в Болгарії. Сподіваюсь, що там не буде пасти задніх, підтвердить славні родинні традиції.
Додамо до сказаного паном Петром. Стаж занять улюбленим спортом у Олега всього одинадцять років. А вчитись йому було в кого. Дід — відомий велогонщик у студентському середовищі, перший у родині став майстром спорту. Батько пішов ще далі. Ще юніором став чемпіоном світу. „Гірський орел” – так називали його журналісти, посів друге місце на велогонці Миру, перемагав на 100-кілометровій світовій першості, очолював славетну велодружину України. Чи не тому молодшому Олегу вдалося стати в 21 рік професіоналом, коли цього досягають в 25-26 років. Кажуть, що він має Божий дар, хист. Та добре відомо: тренуються маси — чемпіонами стають одиниці. Вершини досягають ті, які працюють до знемоги, сповідують націленість на перемогу. Хотів би у професіональному спорті „протриматись” ще 12-15 років. Хоча добре знає, що туди важко пробитися, а ще важче протриматися: завжди знайдуться бажаючі в чесній (чи нечесній) боротьбі-конкуренції посісти твоє місце.
Ще один штрих: молодший син чемпіона Дмитро — студент архітектурного факультету Мадридського університету — посідає чільне місце в кращій трійці велогонщиків Іспанії. У Віталія підростає син Вадим, який хоче бути таким же відомим, як дядько Олег. Отож, із часом скарбниця Чужд поповниться новими нагородами.
Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору