Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненська кримчанка оскаржує в суді припинення їй виплати соцдопомоги через небажання бути клієнтом Ощадбанку

Рівненська область 01-чер, 2016, 09:169 prov 913
Відстоюватиме своє право на отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, передбаченої для внутрішньо переміщених осіб, мешканка Рівного Ельвіра Шиліна, яка переїхала сюди з родиною з нині окупованого Севастополя.
Цю гарантовану державою соцдопомогу жінці перестали виплачувати з квітня 2016 року. Причиною припинення виплати стало її небажання відкривати поточний рахунок у ПАТ «Державний ощадний банк України». Адже нещодавні зміни в законодавстві передбачають, що цю державну допомогу переселенці повинні отримувати через установи Ощадбанку.
Пані Ельвіра звернулася за допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України» в Рівному. В організації, проаналізувавши ситуацію, вирішили внести цю справу до Фонду пріоритетних справ, забезпечивши її супровід безоплатною вторинною правовою допомогою, в рамках якої був підготовлений адміністративний позов. 26 травня він був поданий у Рівненський міський суд.
У позовній заяві громадянка просить визнати протиправними та дискримінаційними дії управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради щодо припинення їй виплати коштів щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Також позивачка просить суд зобов’язати управління соцзахисту поновити їй виплату коштів, які до того її родина отримувала з грудня 2014 по березень 2016 року включно. При цьому, провести виплату коштів жінка просить на її рахунок, відкритий в іншому банку.
Коментує ситуацію керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов:
«В цій ситуації, на нашу думку, управління праці та соцзахисту передчасно застосувало до громадянки положення пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України №637 від 05.11.2014 року в редакції зі змінами від 14.03.2016 року. Відповідно до цих змін, починаючи з 1 липня 2016 року виплата пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, довічних державних стипендій за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, що призначені внутрішньо переміщеним особам, здійснюється через ПАТ «Державний ощадний банк України».
Крім того, ми переконані, що примушувати людей вступати в договірні відносини з єдиним конкретним банком як умова отримання підтримки від держави – це порушення основоположних принципів свободи договору та засад вільної конкуренції. По суті введене урядом правило фактично призвело до непрямої дискримінації внутрішньо переміщених осіб, які отримували соціальні виплати не в установах Ощадбанку, а в інших банках, як у ситуації пані Ельвіри».
«Це справа не так з приводу матеріальних претензій, а більше про порушення базових прав людини, – каже Ельвіра Шиліна. – Тому що спочатку порушення відбувається на абстрактному рівні і, якщо громадянське суспільство пропускає, допускає, схвалює його, то потім відкриваються ворота тюремних таборів. Я маю право на вибір контрагента, в цьому випадку банку. І лише я маю вибирати, кому довіряти свої гроші, а не держава за мене».
Варто зазначити, що організація також звернулася з листом до Кабінету Міністрів України з проханням пояснити правомірні цілі, задля досягнення яких переселенці повинні укладати договори саме з Ощадбанком.
Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору