Рівне:

Створення та просування сайтів

Валютні кредити можуть визнати недійсними

Суспільство 25-чер, 2016, 11:239 prov 784
Конституційний суд України почав розглядати законність видачі українцям валютних кредитів банками. Про це повідомила німецька радіостанція Deutsche Welle.
За її даними, з поданням до КСУ звернувся Колонщинська сільрада Макарівського району Київської області. Він просить офіційно розтлумачити, чи потрібні позичальникам в таких випадках індивідуальні валютні ліцензії Національного банку України.
Декрет "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" дійсно зобов'язує резидентів України отримати індивідуальну ліцензію для розрахунку один з одним в іноземній валюті. Однак згідно з постановою НБУ №483, така ліцензія не може бути видана, якщо валюта надана в кредит.
Тому фактично громадяни в якому разі не можуть розраховуватися між собою іноземною валютою, і Колонщинська сільрада вважає, що банки не мали права видавати такі кредити.
"Виходить, що банк видав кредит для проведення незаконної операції", - йдеться у конституційному поданні сільради. Захищаючись, банки відповідають, що мали право видавати кредити у валюті, так як мали відповідні ліцензії. А що позичальник буде робити з отриманою валютою - його справа, банку це не стосується.
"Але це явна брехня, тому що в ст.348 Господарського кодексу говориться, що банк здійснює контроль за виконанням умов кредитного договору", - стверджують в сільраді. Для позичальників рішення про необхідність індивідуальної ліцензії при отриманні кредитів буде означати, що кредитний договір стане недійсним.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору