Рівне:

Створення та просування сайтів

Зупинка „Рівнеазоту” загрожує екологічною катастрофою

Актуально 22-травня, 2008, 14:239 prov 1 211
Ситуація на підприємстві загострилася ще в квітні, коли НАК „Нафтогаз України” почала вимагати укладення нового договору на постачання газу саме з цією компанією, у той час коли „Рівнеазот” користується послугами компанії «УкрГазЕнерго» й обидві сторони цілком задоволені цією співпрацею.
Ще в квітні генеральний директор «Рівнеазота» Михайло Заблуда заявляв, що «якщо почнуть знижувати тиск газу, то я не чекатиму, а дам вказівку зупиняти підприємство, оскільки виникнуть великі економічні й техногенні ризики для підприємства». І ось зараз підприємство перебуває під загрозою зупинки. Втім, це не найкращий вихід, адже, як зазначає пан Заблуда, чим більше простоюватиме підприємство, тим більше потрібно буде коштів і зусиль, щоб потім запустити виробництво. Наприклад, для запуску одного агрегату з виробництва аміаку потрібно чотири доби, а кожна година його простою – це втрата 340 тисяч гривень.
Проте навіть не це найголовніше. Найсерйозніша проблема полягає в тому, що в такому випадку зупиняться й очисні споруди підприємства, а це прямий шлях до екологічної катастрофи. Адже, за словами директора «Рівнеоблводоканалу» Володимира Хомка, через це Рівному не буде куди подіти понад 70 відсотків нечистот. Єдиний вихід – обмежити постачання води. Але в будь-якому випадку, як зазначив заступник міського голови Сергій Васильчук, частина каналізаційних стоків Рівного потраплятиме у річку Горинь.
Ще одна проблема – багато людей можуть стати безробітними. Оскільки, зупинивши підприємство, каже Сергій Васильчук, його неможливо буде запустити в роботу знову в повному обсязі. Нині на ньому працює майже п’ять тисяч людей. Дехто з них зможе підшукати роботу. Більшість, на його переконання, – ні, тому що аналогічного хімічного підприємства в області не існує.
Тому, щоб не допустити лиха, міські та обласні чиновники запевняють, що роблять усе для того, щоб „Рівнеазот” не припинив своєї діяльності.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору