Рівне:

Створення та просування сайтів

Що потрібно міняти у Конституції?

Газета СВ 05-чер, 2008, 11:589 prov 1 195
Під час майже двогодинного обговорення актуальних проблем, що стосувалися змін до Конституції присутні прийшли до висновку, що найважливішими є: вчасне донесення до громадян наявних напрацювань (зараз громадськості відомий лише проект Блоку Юлії Тимошенко), наявність пропорційної виборчої системи з обов’язковими відкритими списками, необхідність виборності суддів та інші. Остаточний варіант своїх пропозицій щодо покращення Конституції громадські організації області підготують вже за кілька днів, після чого визначать делегатів на таку ж, але всеукраїнську конференцію, що пройде 21 червня у Києві.
Розповідає голова правління Комітету виборців України у Рівненській області Олексій Горецький:
- Зміни, які були внесені до Конституції в 2004 році лише поглибили систему протистоянь між різними гілками влади. Зараз є очевидним, що взаємовідносини центральних структур потрібно покращувати. Що стосується проекту БЮТ – про інші нам ще мало що відомо – то плюсом є запровадження пропорційної системи виборів за відкритими списками. Також логічним виглядає і передача повноважень призначення голів ОДА прем’єр-міністру. Ніяк не можу погодитися зі зниженням виборчого бар’єру до 1 відсотка, можливістю партії змінювати черговість кандидатів у своєму списку протягом семи днів після затвердження результатів виборів та з багатьма іншими питаннями. Дуже хотілося б, аби новий проект Конституції прийняли не пізніше ніж через два роки.
Голова Рівненської регіональної організації Незалежної медіа-профспілки України Сергій Штурхецький:
- Головне питання – чому Конституція України не виконується? Конституційний суд вже протягом майже двох років не працює. Зараз ми можемо обговорювати, чи хорошим є проект від БЮТу, але нам зовсім не відомо, що пропонує Президент. Гадаю, що до конституційного процесу повинні долучитися усі партії і працювати разом. Політичні сили не бажають демонструвати народові свої проекти Конституції тому, що кожен намагається написати закон для себе і під себе. Так не повинно бути.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору