Рівне:

Створення та просування сайтів

На Купала ходили по розпеченому вугіллю

Актуально 26-чер, 2008, 14:599 prov 1 746
Головні атрибути свята — це Купало й Марена. Тому молодь до святкування заздалегідь старанно готувалася: робили опудало, готували деревця (називали їх «Мареною» або «Купалом»), плели з живих квітів вінки, збирали хмиз, готували кулі соломи на вогнище. За звичаєм, це дві уквітчані гілки, подібні до людських фігур. Довкола опудал молодь водить таночки та співає ритуальні купальські пісні. Особливо шанувався у наших предків вогонь. Дійство відрізнялося військовим забарвленням, хоча його учасники і розгортали багаття, стрибали через нього та купалися..
Згідно з давньою традицією, було проведено ігри, забави та обряди воїнської ініціації членів козацьких громад. Найбільш цікаве з них — ходіння по розпеченому вугіллю.
— Першим по вугіллю пройшов старший козак, котрий керував обрядом. Щоб зменшити страх, я вирішив побігти одразу ж за ним. Після першого проходження дуже здивувався — практично нічого не відчув, просто не повірив, що ноги не обпекло. Тому вдруге пройшовся уже повільніше і сильніше, вдавлюючи ступні у вугілля. Враження від ходи по розпеченому вугіллі — неймовірні! А ще зникли будь-які емоції — залишилося тільки захоплення. Це був той стан, про який говорять — очищення вогнем. Потім ми іще плескали долонями по тому ж вугіллю, — захоплюється Віктор Пражмовський. — Хочу знову походити, але мене застерегли, що часто не можна, адже відбувається перенасичення енергією і дах зриває, — розповідає рівнянин.
Сміливці пройшлися по 9 разів. Кажуть, що більше не можна. Відчуття, зізнається Віктор Пражмовський, що ноги ніби розширилися, по тілу бігли мурашки, особливо по ступнях, долонях і на маківці голови.
За його словами, це небезпечне для звичайної людини дійство молоді козаки проводили після відповідної психологічної підготовки, дихальних та енергетичних вправ.
За народною традицією Купала — це день літнього сонцевороту (сонцестояння), що збігається з Різдвом Івана Хрестителя. Ім’я ж святу дав Купало — язичницький бог земних плодів. Колись йому приносили в жертву хліб.
Степан Молчан,
Рівне.
Схожі новини
Коментарі - всього 1

Наз 11-бер, 18:22

Хочу навчитись ходити по розжареному вугіллю! Якшо хтось шось знає то напишить на мейл m.nazar77@gmail.com або в асю 406 844 087
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору