Рівне:

Створення та просування сайтів

ГРОШОВІ КУПЮРИ -ПЕРЕНОСНИКИ 200 ВИДІВ ІНФЕКЦІЙ

Здоровя 28-чер, 2008, 20:009 prov 2 261
На банкнотах можуть міститися збудники дизентерії, черевного тифу, сальмонельозу, гепатиту... Учені вважають, що теоретично для зараження достатньо потримати в руках купюру, а потім немитими руками почати їсти, наприклад, пиріжок або бутерброд. Іноді буває достатньо просто доторкнутися рукою до губ. Найбільш небезпечні “грошові мікроби” для людей з ослабленим імунітетом, дітей і людей літнього віку. В групі ризику й ті, хто постійно контактує з грошима, — касири в обмінних пунктах валюти і в магазинах, офіціанти, бухгалтери.

Німецькі вчені стверджують, що сприятливим середовищем для бактерій є й різноманітні пластикові поверхні: кредитки, посвідчення тощо. Під час досліджень з’ясувалося, що на поверхні пластикової телефонної картки мешкають до 36 різновидів бактерій.

Що ж робити, як убезпечити себе від зараження? Головне, вважають лікарі, дотримуватися правил особистої гігієни. Якщо ви тримали гроші, обов’язково ретельно вимийте руки. Мікроби, що легко передаються через банкноти, проникають в організм через невеликі порізи і подряпини на шкірі, тому звертайте увагу на стан своїх рук. Касирам, наприклад, рекомендується працювати в рукавичках. Зараза може потрапити в організм через слизові оболонки, коли людина облизує пальці. Російські вчені стверджують, що у 70% випадків зараження на ГРЗ (вірусне захворювання, схоже за симптомами на грип) відбувається через брудні руки. Адже віруси і мікроби, що спричиняють стан застуди, не лише літають у повітрі, а й осідають на ручках дверей, телефонній трубці, клавіатурі комп’ютера тощо, а також грошових банкнотах. І навіть на венеричні захворювання можна заразитися через брудні руки.

Щоб позбутися мікробів, не достатньо сполоснути руки водою. Їх потрібно ретельно вимити милом. Що пишніша піна, то краще. Проте антибактеріальним милом користуватися не варто, бо воно вбиває не лише шкідливу, а й корисну мікрофлору, якою заселені всі шари шкіри і яка є природним захистом організму. Фахівці з гігієни кажуть, що якісно помити руки можна лише в тому разі, якщо намилити і змити їх водою двічі. Бо за перший раз мило здатне змити лише 40-50% шкідливих мікроорганізмів, а за другий — 90%.

На сьогодні мило — єдиний надійний засіб уберегтися від інфікування, зокрема й після контакту з грошовими банкнотами. Бо в Україні процедура знезараження грошей поки не проводиться, хоча в деяких країнах — це вже цілком звичайна операція. Застосовують недорогий, але ефективний спосіб — обробляють купюри озоном, ультрафіолетом або нагрівають до високої температури. Одна американська фірма пропонує навіть просочувати папір, на якому друкують гроші, спеціальними антисептичними речовинами, які знищуватимуть бактерії, що потрапляють на поверхню банкнот. Але це справа майбутнього.

В Японії можна одержувати готівку в “чистих банкоматах”, які видають гроші після теплової обробки їх до 200°С. Цього досить, щоб убити багато бактерій, не пошкодивши грошові знаки.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору