Рівне:

Створення та просування сайтів

Полюємо на гриби

Актуально 30-чер, 2008, 15:189 prov 1 899
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в кожного п’ятого мешканця планети виявлене грибкове захворювання – мікоз. До збудників мікозів відносять більше ніж 400 різновидів грибів.
Найбільш ймовірний шлях зараження – побутовий: через взуття, одяг, манікюрні інструменти, банні речі (рушники, килимки, мочалки тощо). Поява збудника на шкірі не завжди спричиняє захворювання: якщо пошкоджень шкіри немає, людина може тривалий час бути лише носієм грибкової інфекції, не хворіючи сама. Виникненню хвороби сприяють пітливість чи навпаки підвищена сухість шкіри, недостатнє висушування шкіри стопи після водних процедур, вузькість складок між пальцями ніг, потертості, плоскостопість, розлад кровообігу при судинних захворюваннях кінцівок, що спричиняє появу ранок, тріщин. У групі високого ризику люди, які мають супутні патології (цукровий діабет, гематологічні та аутоімунні захворювання), а також пацієнти, які протягом тривалого часу вживають препарати з імуносупресивним ефектом (цитостатики, кортикостероїди, антибактеріальні препарати тощо).

Як запобігти зараженню?

- При відвідуванні лазні, сауни, басейну майте при собі власні закриті гумові капці.
- Після миття ретельно витирайте ноги, особливо складки. Можна також змастити їх профілактичним протигрибковим кремом.
- Щоденно змінюйте шкарпетки чи панчохи.
- Не ходіть на пляжі без взуття – гриби довго зберігаються у піску та гальці.
- Ніколи не одягайте чуже взуття.
- Своєчасно лікуйте деформовані нігті, оскільки вони дуже вразливі до інфекції.


Довго жити не заборониш

За останні 40 років кількість довгожителів в Японії збільшилася у 134 рази. Зокрема, на сьогодні чоловіків у віці понад 100 років нараховується 3159, а жінок відповідного віку майже в шість разів більше – 17402. Нашим співвітчизникам про таку тривалість життя поки що залишається лише мріяти. А для тих, хто любить не лише фантазувати, але й втілювати мрії в реальність, японці дають такі поради:
– Щодня їжте сирі овочі та фрукти. Найкориснішими є овочі яскраво-зеленого та жовтогарячого забарвлення (салат, шпинат, морква).
– Рослинні жири необхідні організму, особливо влітку. Вживайте хоча б по чайній ложечці соняшникової чи оливкової олії щодня. А от на вершкове масло (тваринний жир) краще накласти табу. Сир і м'ясо вживати у дуже невеликій кількості.
– Не переїдайте. Майже усі люди, що переступили 100-літній рубіж, були помірні в їжі.
– Рухайтеся. Починайте день з легкої зарядки (необов’язково відразу після сну) чи легкої прогулянки (можна поєднати перше з другим). Якнайбільше часу проводьте за містом чи в парках серед зелені.
– Будьте щасливі. Учені встановили: коли людина сумує чи нервує, в її організмі перестають вироблятися клітини, що захищають від інфекційних захворювань. Тому намагайтеся не переживати через дрібниці і радіти навіть з мізерного приводу.
– Сон – не даремна витрата часу. Він сповільнює серцевий ритм, знижує артеріальний тиск, нормалізує систему гормональних виділень. Навіть рани швидше гояться уві сні.
– Не кутайтеся. Захисна система організму потребує тренувань. Як казали нам у дитинстві: «Якщо хочеш бути здоровим, загартовуйся». Якщо ж у Вас немає бажання обливатися холодною водою чи гуляти взимку в шортах, тоді не забувайте хоча б якомога частіше провітрювати помешкання.
– Смійтеся. Під час сміху працюють не лише м’язи обличчя, але й черевного пресу, діафрагми, шлунку. Оновлюються запаси кисню в клітинах, розправляються бронхи та легені, очищуються дихальні шляхи. Тож будьте оптимістами і не відмовляйте собі у задоволенні пореготати.
Загалом японські поради не такі вже й обтяжливі і виконувати їх під силу кожному. Живіть довго й радісно!

Лікувальна веселка

Кольоротерапія або хромотерапія добре зарекомендувала себе у профілактиці та лікуванні стресових станів, головного болю, порушень сну, синдрому хронічної втоми, неврозів, захворювань органів дихання, опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинних захворювань, хвороб зору, дисфункції щитовидної залози, хвороб суглобів тощо. Це метод використовується також у косметології, адже відомо, що правильно підібраний колір може покращити стан та зовнішній вигляд шкіри. Якими ж властивостями володіють ті чи інші кольори?
Червоний – найбільш активно впливає на людину, пробуджує фізичну силу, енергію, жагу до життя. Використовується для короткочасної активізації діяльності. Тривалий вплив, навпаки, приведе до стомлення й зниження працездатності. Усі відтінки червоного рекомендуються при анемії, менструальних болях, зниженому кров'яному тиску, болях у суглобах, застудах, сексуальних розладах.
Жовтий – зміцнює, тонізує, відкриває людину для зовнішніх позитивних впливів, допомагає подовжити гарний настрій. Сприятливо впливає на творчу діяльність. Особливо відзначається його лікувальний вплив на органи травлення й печінку. Підсилює апетит.
Зелений – нейтральний, м'який, заспокійливий. Позитивно впливає на зір, знімає розумову й фізичну напругу, стабілізує тиск, зціляє головний біль і мігрені, регенерує клітини, допомагає при серцево-судинних захворюваннях, створює відчуття спокою й умиротворення, сприяє перетравленню їжі.
Синій – пасивний, холодний і спокійний. Знижує активність життєвих процесів і працездатність, заспокоює емоції, викликає схильність до споглядання й розмірковування, навіть до суму. Сприяє спокійній, не інтенсивній розумовій роботі, знижує стомлення від неї. Позитивно впливає на дихальні органи, очі, вуха, носоглотку, регулює діяльність щитовидної залози, сприяє припиненню кровотеч, швидкому загоєнню ран. Знижує апетит.
Білий – символізує чистоту намірів, досконалість, непорочність, очищення й силу. Зміцнює й очищає весь організм.
Чорний – заспокоює емоційно напружених людей, “гасить” конфлікти. Однак, його надлишок здатний викликати депресію. Найбільш сприятливий у сполученні з білим. Ця гама врівноважує людину, допомагає контролювати свою поведінку, адекватно оцінювати ситуацію.
Коричневий – вважається кольором здорового глузду. Викликає відчуття тепла, сприяє створенню спокійного, м'якого настрою, життєвої стійкості.
Схожі новини
Коментарі - всього 1

Зеновій 08-лип, 12:37

Чи можна істи гриби при цукровому діабеті ІІ типу?
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору