Рівне:

Створення та просування сайтів

Повітря та вода стають все більш забрудненими

Газета СВ 10-лип, 2008, 15:349 prov 1 412
За словами доцента кафедри екології НУВГП Олександра Мороза, найбільшими екологічними проблемами міста є зростання обсягів промислового будівництва, скидів стічних вод, забруднення поверхневих та підземних вод. Окремо пан Олександр відзначив забруднення атмосферного повітря. Зокрема, понад 70 відсотків повітряного простору міста забруднено викидами автотранспорту. За прогнозами науковців, екологічний стан атмосферного повітря й надалі погіршуватиметься, адже чисельність автопарку Рівного невпинно зростає, і вже за два роки досягне 55 тисяч автомобілів. Хоча вже сьогодні на пересувні джерела припадає близько 90 відсотків забруднення атмосферного повітря. Найбільше ж забруднене повітря в районі центру міста (перехрестя вулиць Соборна-Чорновола).
Кандидат географічних наук, доцент кафедри фінансів НУВГП Тамара Меліхова нагадала, що Рівне є одним із найзеленіших міст України, але на 247 тисяч мешканців у ньому припадає лише один парк відпочинку (парк імені Тараса Шевченка – авт.). Інші місця – забудовані або ж використовуються не за призначенням. Отже, за словами пані Тамари, є цілком очевидним, що парко-рекреаційних зон у межах міста не вистачає для організації максимально якісного та комфортного відпочинку та рекреації жителів і гостей міста. Погодився з Тамарою Меліховою і начальник Держуправління екології та природних ресурсів Петро Колодич, який розповів, що минулого року в місті було вирубано 2900 дерев. Посадили дерев майже стільки ж, але, за його словами, не всі зелені насадження приживуться. У зв’язку з цим пан Колодич запропонував збільшити висадку удвічі.
Директор Рівненського обл-водоканалу Володимир Хомко повідомив, що нині рівняни споживають води у два рази менше, ніж 8 років тому. Це зумовлено збільшенням ціни на воду та значним охопленням житлового фонду засобами водообліку. З іншого боку, збільшується частка втрат води в системі водопроводів. Серйозною загрозою для екології міста Володимир Хомко вважає відсутність каналізаційної системи в районі Басового Кута, що призводить до безперервного забруднення Усті.
На думку науковців, що взяли участь у засіданні круглого столу, вирішити проблеми екології Рівного можна за допомогою виділення додаткових коштів на покращення екологічної ситуації, поліпшення стану атмосферного повітря та води за допомогою запровадження та використання сучасних технологій, розвантаження від транспорту цетру міста, а також роботи над підвищенням свідомості населення, особливо ж тих, хто безпосередньо причетний до забруднення води чи повітря міста.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору