Рівне:

Створення та просування сайтів

Школу врятували гуртом

Особливий погляд 21-сер, 2008, 11:419 prov 1 189
У селі Великі Межирічі Корецького району проблем не менше, ніж в інших. Але люди не здалися, не впали у відчай, не попливли за течією, а вирішили боротися, шукати вихід зі скрути. Недавно тут почав руйнуватися один із навчальних корпусів місцевої школи-гімназії. Перебування у ньому загрожувало небезпекою не тільки здоров’ю, а й життю дітей. Перекриття стали зовсім непридатними, бо напівгнилі, почали руйнуватися стіни. Подія закономірна. Адже приміщення побудоване ще до революції. І з тієї пори його ніхто капітально не ремонтував. Причина проста і добре всім відома: ніяк не знаходилися кошти на надійне відновлення корпусу. І дійшло до крайньої межі. Адже час бере своє. Крім того, приміщенню довелося перебути справжні випробування: численні баталії двох світових воєн, природні і погодні катаклізми тощо.
Такий розвиток подій загрожував припиненню навчального процесу не тільки для школярів Великих Межиріч, а й довколишніх сіл, які відвідують гімназію. До речі, колись, щоб спорудити цю вже історичну будівлю (у повному розумінні цього слова), прадіди теперішніх учнів організовували толоку. Возили, наприклад, волами будівельні матеріали, а деякі доставляли аж із Рівного.
З ініціативи місцевої влади і керівництва школи терміново скликали схід батьків, діти яких відвідують навчальний заклад.
Передусім одноголосно схвалили рішення: на реконструкцію приміщення кожний повинен пожертвувати 10 гривень. Звичайно, знайшлися і заможніші люди із щирою та щедрою душею, які відірвали від сімейного бюджету по 100 гривень і більше. Одне слово, “скинулися” на порятунок старого приміщення школи, хто скільки зміг.
Протягом короткого терміну селяни дружно зібрали понад 13 тис. гривень. Ініціативу місцевої громади підтримала районна влада і виділила 55 тис. гривень зі свого бюджету. На щастя, не залишився осторонь проблеми жителів Великих Межиріч та навколишніх сіл і Український фонд соціальних інвестицій, який, у свою чергу, профінансував реконструкцію школи на 600 тис. гривень.
І закипіла робота. Протягом року у Великих Межирічах здійснили капітальний ремонт старого корпусу гімназії. Зокрема, зміцнили стіни і перекриття, перекрили дах, встановили металопластикові двері і вікна. А також повністю утеплили будівлю за новою технологією, модернізували систему опалення, вона стала значно економнішою.
Тепер директор школи-гімназії Сава Чумак натішитися не може: “Роботи провели високоякісно, прекрасний дах зробили і, що найголовніше, євроремонт класних кабінетів здійснили. Можна стверджувати, що навчальний заклад привели у зразковий вигляд”.
Багато жителів Великих Межиріч із радістю і гордістю розповідають про спільні справи громади. Нещодавно сільська рада продала земельну ділянку, а за виручені гроші взялися ремонтувати терапевтичне відділення Великомежиріцької дільничної лікарні. Так колегіально вирішили місцеві мешканці.
У недалекому майбутньому населення розпочне збір коштів на придбання нового автобуса для школи.
У селі також вкрай необхідно провести водогін, а потім терміново братися за газифікацію. Це — справа честі людей.
Відрадно, що у Великих Межирічах не чекають милості від влади чи від доброго “дяді”, а гуртом, спільними зусиллями намагаються змінити своє життя на краще.

Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Корецький район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору