Рівне:

Створення та просування сайтів

Бурштин: проблема потребує негайного вирішення!

Суспільство 28-сер, 2008, 12:259 prov 3 574
Що маємо сьогодні?


Наші дідусі та бабусі ще пам’ятають, як шматками бурштину вони пропалювали грубки. Однак десь у середині 80-х років минулого століття до каменю спершу проявили неабияку увагу прибалти, згодом поляки. А оскільки платили вони непогано, то видобування бурштину стало приносити дохід місцевому населенню. Однак з часом бурштину добувають все менше і менше.
Використовуючи мотопомпи для видобутку “сонячних сліз”, старателі навіть не уявляють, якої шкоди своєю діяльністю вони завдають навколишньому середовищу.
– Уже сьогодні на території Рівненщини виявлено більше 200 гектарів земель сільськогосподарського призначення та лісового фонду, які порушені внаслідок самовільного видобування бурштину, – розповідає голова Сарненської райдержадміністрації Петро Рухер. – Результатом цього є значне порушення екологічної ситуації в краї. Тепер і до лісу слід ходити обережно – то тут, то там глибокі провалля. Це те, що залишається після “роботи” старателів. У районі є дуже багато “білих” плям – на поверхню внаслідок незаконного видобування бурштину вимили неродючі шари грунту. На рекультивацію цих “ран” землі потрібні чималі кошти, а процес природної рекультивації триватиме десятиріччями.

Як боремося
з незаконним
видобутком?


У 1995 році при УМВС України у Рівненській області створили спеціальний підрозділ, який охороняє 28 гектарів землі, на якій на законній основі були розроблені родовища. За перші шість місяців поточного року правоохоронці у ході проведення оперативно-профілактичних заходів щодо протидії самовільному видобутку бурштину-сирцю здійснили 1140 рейдів.
Під час них затримали 77 осіб, які займалися самовільним видобутком бурштину. Правоохоронці вилучили близько восьми кілограмів бурштину. Також у правопорушників конфіскували більше половини сотні мотопомп, півтора десятка мотоциклів. За 34 фактами порушено кримінальні справи.
Систематично здійснює заходи, спрямовані на запобігання правопорушень, що пов’язані з незаконним обігом бурштину, та веде боротьбу із злочинними угрупованнями, які займаються контрабандою „сонячного каменя”, УСБ України у Рівненській області. В цьому році працівники спецпідрозділу Служби виявили і затримали „на гарячому” декілька організованих злочинних груп, які протягом тривалого часу видобували та здійснювали подальшу реалізацію бурштину.
Буває й так, що громадян, які мали намір перевезти через кордон цінні камінчики, затримували працівники Державної прикордонної служби. В цьому році прикордонники зафіксували такий факт у пункті пропуску “Прикладники” Зарічненського району. Громадянин України, їдучи рейсовим автобусом “Рівне – Брест”, намагався перевезти через кордон 6 кілограмів 480 грамів бурштину на суму 3 тисячі 240 гривень. У рамках спільної операції з правоохоронцями прикордонники затримали поблизу села Грицьки чоловіка, у якого окрім 800 грамів “соснової сльози ” вилучили і мотопомпу.
Однак ті, хто займаються контрабандою “сонячного каменя”, добре знають, що кримінальна відповідальність наступає при контрабанді на суму майже 300 тисяч гривень, тож усіляко і використовують цю прогалину чинного законодавства. Тобто перевозять через кордон такі партії мінералу, вартість яких у разі їх виявлення „потягне” лише на адміністративну відповідальність.

Що нам допоможе?


Проблема вийшла за межі області, тож потрібно вживати якихось дієвих заходів. А що нам допоможе? З цим питанням я звернулася до голови Рівненської облдержадміністрації Віктора Матчука.
– “Бурштинове питання” постало тоді, тоді цей мінерал віднесли до категорії дорогоцінного каміння, – говорить Віктор Матчук. – Це при тому, що бурштин був і залишається мінералом. Тож передусім необхідно вивести бурштин з цієї категорії, як це є у світі, або бурштин вагою до 500 грамів, як це є в Білорусі. Необхідно легалізувати підприємницьку діяльність з видобутку бурштину як окремими громадянами, так і старательськими артілями та іншими підприємницькими структурами. Низки змін потребує і наше законодавство. Зокрема щодо того, що видобування бурштину можуть здійснювати лише державні підприємства чи організації. Слід відкрити декілька пунктів прийому бурштину та встановити закупівельні ціни на нього. А дозвіл на видобування надавати суб’єктам підприємницької діяльності на тих територіях, які за результатами геологорозвідувальних робіт не мають промислового значення. Заходи є простими, їхня реалізація дасть відмінні результати, однак поки що ніяк не вдається добитися того, щоб втілити їх у життя. Ми зверталися з цим питанням до Верховної Ради. Звернулися до Президента України і побачили, що він перейнявся нашою проблемою. Щиро надіюсь, що Віктор Ющенко допоможе її вирішити.
Проблема, яка сьогодні “болить” нашій області, потребує негайного вирішення. Лише тоді з’являться нові робочі місця, а видобутий на законних основах бурштин залишатиметься на території нашої держави.

Олеся КІШКА,
Сарни.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору