Рівне:

Створення та просування сайтів

ТРАГЕДІЯ СТАРОГО СЕЛА

Суспільство 05-травня, 2005, 14:539 prov 1 567
Андрій Гречко народився в селі Хочино Олевського району. Він був ще підлітком, коли почалася Вітчизняна війна. Говорить, що напад німців був неочікуваним, і люди не розуміли, яку мету переслідували загарбники. Тоді Андрія, разом з іншими молодими людьми, відправили на примусові роботи до Німеччини. Але волелюбні поліщуки вирішили краще ризикнути своїм життям, ніж стати на коліна. Це зробити потрібно було на рідній території, поки ешелон не від’їхав далеко. Інакше – зусилля були б марними. Таки вдалось! Німці не затримали жодного втікача. Та на цьому випробовування Андрія Гречка не завершились – він пішов у партизани, закінчив школу підривників. На його рахунку 2 підірвані німецькі ешелони, 6 мостів, знищено 20 км ліній електрозв’язку. За що був нагородженим Орденом Великої Вітчизняної війни І ст., Орденом Богдана Хмельницького, Почесною грамотою Президії Верховної Ради та іншими орденами, медалями та знаками. Але війна залишила у спадок ще й жахливі спогади. Серед них трагедія села Хочино, де майже усі мешканці були знайдені в лісі, їх спалили живцем. Тільки одному вдалося врятуватись: бувши пораненим, він звільнився з-під палаючих трупів, коли німці відійшли. Не менш жахливою є історія Старого Села. Причиною знищення якого стала зрада. В час, коли підпільні формування лише зароджувались, місцевий піп і ще кілька жителів розповіли про них загарбникам. Як наслідок, усіх було вбито. І зрадників теж. А це лише кілька жахливих історій з безлічі...
Як виявилось, співрозмовник неодноразово бачив Сидора Ковпака. Одного разу, разом з побратимами ватажок проходив нашими землями, тримаючись за віз і помітно ... накульгував. Виявляється, він був пораненим, але тримав це в таємниці, аби не деморалізувати бійців. Сидір Ковпак тоді був одягненим у довгий чорний плащ, мав бороду і виглядав виснаженим, але намагався це приховати.
Розповіді очевидця розвіюють загально прийняті уявлення щодо певних воюючих сил і людей, адже, поринувши у вир війни не всі і не завжди розуміли хто є хто.

Мирослава Крупенко,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору