Рівне:

Створення та просування сайтів

СНІД може зачепити кожного

Актуально 19-травня, 2005, 11:359 prov 1 382
На жаль, за всіма законами епідемічного процесу, кількість хворих цією невиліковною хворобою постійно зростає, – розповідає головний лікар обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Гандзюк. Якщо перший випадок захворювання в нашій області був виявлений у 1996 році, то на сьогодні ВІЛ-інфекція виявлена у 640 осіб. На обліку ж стоять лише 392 чоловіки, серед яких 40% - жителі Рівного, 34 чоловіки з них мають клінічний діагноз СНІД, 11 чоловік померло. Реальна ж кількість хворих може бути приблизно в сім разів більшою. Така відмінність між зареєстрованими хворими й анонімними зумовлена низькою можливістю тестування хвороби. Лише вагітні й донори у наш час зобов’язані здавати аналізи на виявлення ВІЛ-інфекції. Переважна ж більшість хворих можуть жити, навіть не підозрюючи про наявність у себе цієї хвороби, втрачаючи можливість призупинити темпи її розвитку та наражаючи на небезпеку інших. Середній же вік хворих – 20-25 років, тобто найбільш репродуктивний вік.
Прикро, що з діагнозом “ВІЛ-інфікована” виявляють у нашому регіоні і майбутніх мам (48 осіб), котрі часом навіть не допускали в себе можливості захворювання: вперше вони про нього зазвичай дізнаються, ставши на облік по вагітності. Проте при відповідному курсі лікування ризик зараження дитини знижується втричі: із 30-40% до десяти. Тож, на щастя, серед усіх народжених дітей від матерів з таким діагнозом (а таких малюків на Рівненщині було 35), хвороба не підтвердилася, хоча остаточний діагноз можна поставити лише по досягненні дитиною півторарічного віку.
Як розповіла лікар-нарколог Євгенія Лець, ситуація серед рівненських наркоманів є ще менш утішною, адже кожен п’ятий з них – ВІЛ-інфікований.
І хоча людство досі не винайшло ліків, щоб повністю виліковувати цю хворобу, її лікують, продовжуючи життя людини на 20-30 років. На вірус можна впливати за допомогою антиретровірусних препаратів, які здатні настільки загальмувати розвиток ВІЛ-інфекції, щоб СНІД не розвинувся взагалі. І хоча хворим важко зробити перший крок і прийти на зустріч до організації, яка може їм допомогти (а в нас це робить Центр профілактики та боротьби зі СНІДом), проте з упевненістю можна сказати, що це може стати початком нового життя.Радує те, що порівняно з попередніми роками змінилася громадська думка до проблеми СНІДу. В суспільстві визріло розуміння того, що ця хвороба не є наслідком способу життя лише розпусників, наркоманів чи гомосексуалістів. Життя довело: ніхто не застрахований. Серед ВІЛ-інфікованих чимало людей з нормальних благополучних родин. Всі вони мають право на наше співчуття й розуміння...
Антоніна ТОРБіЧ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору