Рівне:

Створення та просування сайтів

Вакцинального буму не буде

Здоровя 03-жов, 2008, 13:189 prov 2 708
Вакцинального буму не буде

Поки ми роздумуємо, робити чи не робити щеплення собі чи своєму чаду, у міністерстві охорони здоров’я тривають «круглі столи», покликані запобігти впливу потужної антивакцинальної компанії, яка широко починає розгортатися у суспільстві.
Національна рада з питань охорони здоров’я населення та Міністерство охорони здоров’я вважають за доцільне відновити щеплення проти кору та краснухи. Імунізації підлягають особи віком 16-29 років. Вакцинація є обов’язковою, але не примусовою.
Кір та краснуха – вірусні захворювання, які можуть викликати ускладнення. Міністерство охорони здоров’я України вирішило провести повторну вакцинацію після нещодавніх спалахів цих хвороб в Україні (перший спалах трапився у 2001-2002, а другий – 2005-2006 роках). Постраждали тоді в основному підлітки та дорослі. Окрім того, за повідомленнями прес-служби МОЗ, в Україні щороку фіксується 20 000 випадків захворювання на краснуху. Кампанія із вакцинації має також на меті запобігти захворюванню на краснуху серед вагітних жінок і таким її наслідкам, як вроджений синдром краснухи, що призводить до вродженої серцевої недостатності, сліпоти та глухоти у новонароджених.
За твердженням медиків, вакцинація буде повністю безпечною. Вакцина пройшла всі випробування відповідно до стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я. Нововведенням стали навіть шприци – вони тепер будуть самоблокуватися після ін’єкції, унеможливлюючи цим самим повторне використання.
Однак громадяни не поспішають «підставляти себе під голку». Лякає летальний випадок, котрий стався весною у Краматорську: старшокласник Антон Тищенко помер після того, як йому зробили щеплення проти кору та краснухи. Проте, лікарі стверджували тоді, що жодного зв’язку зі смертю підлітка імунізація не мала. Але, під час слідства неодноразово випливав факт, що щеплення школяру зробили індійською вакциною проти кору, яка навіть не була сертифікована на території України.
На сьогодні противники щеплення збільшуються у геометричній прогресії. Уже на Рівненщині відомо декілька випадків письмової відмови батьків від щеплення їхніх дітей у школах . А це говорить лише про те, що на сьогодні, існує тенденція росту недовіри до лікарів та до оздоровчої системи. Не лякає і той факт, що без відповідного щеплення можуть виникнути проблеми при вступанні до ВНЗ, адже у переліку документів, що подаються до вступу, «фігурує» і довідка про проходження відповідних щеплень. Такі ж проблеми виникають і у дитячих садочках, куди не хочуть приймати дітей, батьки яких відмовляються робити щеплення, оскільки вважають це небезпечним для здоров’я дитини.
« Я своїй дитині не роблю щеплень, – говорить пані Галина, – тому що я вже наслухалася про різні ускладнення і це вже не поодинокі випадки. Одного разу моєму синочку зробили щеплення – до цього він не хворів – а після цього в нього почалася ангіна. Можливо, і не щеплення в цьому винне, але ризикувати я більше не хочу. Йдеться про здоров’я дитини. Тому на щеплення ми більше не підемо».
Микола Кирильчук,
Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору