Рівне:

Створення та просування сайтів

Така батькова воля

Таке життя 30-жов, 2008, 10:579 prov 1 621
Провести в останню дорогу Максима зібралося на кладовище майже все село. Відійшла у вічність людина, про яку в селі ніхто й поганого слова сказати не міг. Він лежав у домовині в чорному костюмі, з букетом на грудях, ніби зібрався під вінець. Дивлячись на нього, ніхто не міг стримати сліз. Бо ж за його долю знали всі. Не судилося хлопцю спізнати щастя на цій землі. Він кохав і був коханим, та не кричали йому “гірко”. Вже Максимові за п’ятдесят, а він так і пішов на той світ самотнім. І винуватили односельці в цьому тільки його батька Савку. Мати Одарка заламувала руки над сином, ридала на все кладовище, а той стояв, мов камінь, на очах не було ні сльозинки.
Коли минуло десь більше, як півроку після закінчення служби в армії, батько за вечерею ніби ненароком завів із сином невимушену розмову:
— В село нову вчительку прислали. Гарна дівчина, сам бачив. — Говорив та з-під лоба дивився на сина.
Максим ніби й не чув батькових слів, спокійно сьорбав борщ.
— Познайомився б з нею, Максиме, а то ще з хлопців перехватить хтось. — Максим не реагував. — Ти що, не чуєш мене? — Не стерпів Савка.
— Чую, тату, — спокійно відповів син. — Навіщо мені та вчителька? Он Петро женився на такій, ну то й що? Хіба ж то хазяйка? Їй ніколи займатись домашнім господарством. Вранці причепурюється, бо йде в школу. Коли прийде звідти, готується до завтрашнього дня, зошити перевіряє, конспекти пише. А Петро все робить сам: і корову доїть, і свиней годує, і город порає. Люди сміються!
Савка був іншої думки: він хотів у своїй хаті мати за невістку тільки інтелігентну дівчину. Батько знав, що його син до армії дружив з Оксаною, дочкою Зоньки Климової. Знав, що вони листувалися, коли служив. Але не радий був цьому, не хотів, щоб син пов’язував долю з нею. Тож не стерпів:
— Ти, може, думаєш привести в хату свою доярку? Ноги її тут не буде!
— Я кохаю її, тату, і ми вирішили з нею одружитись.
Та до цього не дійшло. Батько всі сили приклав, аби їх розлучити.
В селі знали про кохання Максима з Оксаною, сварили Савку, щоб не втручався в долю сина. Та він від свого не відступився.
Плакали закохані на своєму останньому побаченні. Максим не зміг піти проти волі батька.
Оксана була гарна дівчина, роботяща, тож в дівках не засиділась. Коли заграли весільні музики на подвір’ї коханої, Максим лежав вдома і ридав на всю хату. Савка репетував:
— Чого ревеш, як бичок недорізаний! Подумаєш, цяцьку втратив. Ти ще знайдеш собі пару і не таку.
Минали роки. Одружувались його ровесники. Та й менші хлопці в селі засватали дівчат, а Максим так і залишився одиноким, ніяк не міг викинути з душі Оксану. Але, як кажуть, час рани загоює.
Змирившись із тим, що сталося, вирішив-таки одружитись. Тож одного разу повідомив батьку й матері, що в одному селі він має дівчину і вже домовився з її батьками на наступну неділю іти свати. Зраділа мати, адже їй так хотілося, щоб і в її хаті защебетали онуки. Савка ж промовчав, щось роздумував. А на другий день сів на велосипед і поїхав у те село, куди мав іти в свати його син. Під виглядом покупця корови ходив від хати до хати, хотів дізнатись, до кого це мають прийти в свати. І таки дізнався. Зайшовши в одну хату, розповів, що шукає добру корову, сказав, з якого села. Господиня аж повеселіла:
— О, а з вашого села в нашої Галі хлопець є, в неділю повинні засватати її. Вона в нас роботяща, передова доярка!
В Савки аж в серці кольнуло:
— Знову доярка! Ні, не бути цьому!
І знову не допустив сина до одруження. Інші хлопці якось добивались свого, коли батьки супротивились їм, а Максим цього зробити не міг...
Так і минали роки. Вже в Максима на скронях сивина з’явилась, а він так і ходив самотнім з волі батька. Тривожилось його серце, адже підкрадалася старість. З батьком вони стали ніби чужими, рідко коли перекидались словом.
Якось познайомився Максим із вдовою, старшою за нього на два роки. Повідав свою долю, то ж вона погодилась його прийняти до себе. Вже ніби й заспокоївся Максим , на обличчі з’явилась посмішка за стільки років. Вдома про це не говорив, боявся, що батько знову втрутиться в його життя. Та все таємне стає явним. Дізнався від когось що його син пристав до жінки з двома дітьми. Напитав адресу, приїхав і зчинив у них такий скандал, що сусіди розбігалися хто куди. Наговорив стільки образливих слів молодиці, що вона такого на своєму віку ніколи й не чула. Тож випровадила після цього Максима зі своєї хати.
І знову залишився він один. Але цього вже його серце витримати не могло. Бачила мати, як змарнів син, а потім і зовсім зліг. Батько навіть не підходив до хворого Максима. Одарка, дивлячись вже на зовсім немічного сина, заспокоювала його:
— Не журися, синку, ми ще обвінчаємо тебе в церкві, як одужаєш.
— Ой, мамо! Я обвінчаюсь з сирою землею, тільки вона мене прийме у свої обійми, бо така батькова воля... — з очей Максима полилися рясні сльози.
Через декілька днів його не стало...
Ось так через свою гордість батько звів зі світу рідного сина. Що думав Савка, коли прощався з покійним? Чи покаявся в тому, що позбавив його земного щастя? То відомо тільки йому, але якщо і признав свою провину, було вже пізно.

Володимир ПІНЧУК,
Сарни.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору