Рівне:

Створення та просування сайтів

ПОВІРИЛИ У ВЛАСНІ СИЛИ

Суспільство 30-жов, 2008, 12:399 prov 1 273
Село Новомалин Острозького району розташоване серед мальовничих краєвидів за 12 кілометрів від райцентру. Ще відоме воно руїнами замку XIV століття. У свій час населений пункт вважався невеличким містечком, яке мало магдебурзьке право. За свою багатовікову історію Новомалину багато довелося пережити: були періоди розквіту і занепаду. Проте неприхильна і немилостива доля послала це одне випробовування на рубежі XX і XXI століть — настала стадія перемін і недолугих реформ, що негативно відбилося на рівні життя народу. Сказати, що від колишнього місцевого колгоспу залишилися самі руїни — нічого не сказати. Село позбулося навіть клубу: молоді ніде подітися у вільний час. А тут ще хронічне безробіття запанувало довкола. Втішного вимальовувалося дуже мало. Тому й потяглися новомалинці у світи широкі у пошуках кращої долі, довшого долара і смачнішого хліба, особливо хлопці і дівчата.
Кажуть, що факти — річ уперта. Тому й наводимо один із них: після Другої світової війни у Новомалині мешкало 1 200 осіб, а нині налічується менше 500. Тільки у минулому році село залишили понад 50 юнаків і дівчат. Таку тенденцію спричинило багато об’єктивних і суб’єктивних явищ. Серед них — соціально-економічний і культурний занепад, а також масове безробіття.
І новомалинці зрозуміли, що допомогти у скрутному становищі їм ніхто не зможе. Адже місцева влада безсила, бо у її бюджетному гаманці вітер свище. А тут муляє очі село без клубу, і з настанням темряви все довкола наче вимирає. За радянської влади він розташовувався у колишній конюшні священика. Тому приміщення повернули церковній громаді. І село більше ніж на десять років залишилося без закладу культури, що було зовсім недоречним на фоні яскравої сучасності.
Переломний період для Новомалина настав у 2003 році. Мешканці села зібралися на збори і утворили громадську організацію, яку назвали просто і без зайвих вигадок — “Громада”, очолити її довірили сільському голові. Саме вона й почала опікуватися життям односельчан, у міру можливостей вирішувати злободенні проблеми, щоб хоч якось полегшити тиск безлічі негараздів.
Порадившись, відразу вирішили обладнати заклад культури, щоб молоді було де відпочивати. Толокою відремонтували приміщення колишньої контори і створили у ньому пристойний будинок культури. Правда, цьому передувала фінансова підтримка українського фонду соціальних інвестицій, який виділив майже 20 тис. гривень. Усвідомили новомалинці ще одну істину: порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих. І також протягом двох тижнів зібрали на реконструкцію споруди понад 5 тис. гривень. Звичайно, багато допомогли вихідці з села, які тепер мають власний бізнес і, відповідно, кошти.
Це дозволило у короткий термін повністю оновити стару споруду колишньої контори: перекрили дах, утеплили стіни, закупили нове сучасне обладнання, зокрема: телевізор, відеомагнітофон, музичний центр , підсилювачі звуку тощо. Біля будинку культури виклали бруківкою танцювальний майданчик. Завідуюча Лариса Гулюк не приховує свого задоволення і охоче ділиться планами на майбутнє: не обмежуватися в організації дозвілля молоді танцями, дискотеками, концертами і тематичними вечорами. А урізноманітнювати і осучаснювати його, робити цікавішим і захоплюючим, шукати нові форми.
Перший успіх окрилив новомалинців, спонукав повірити у власні сили, переконатися, що спільними зусиллями, гуртом можна і треба долати всі проблеми та негаразди. І “Громада” насправді намагається повернути Новомалину славу успішного населеного пункту. У нинішньому році односельчани за активного сприяння місцевих фермерів у центрі села провели водогін. На сьогодні не тільки міркують і мріють про світле майбутнє, а й вживають конкретних практичних заходів, щоб прокласти асфальтну дорогу до Острога, повністю газифікувати село, відкрити дитячий садок.
У планах “Громади” на перспективу — відродження із руїн історичного замку. У цій справі обіцяв посприяти фінансами заможний виходець із Новомалина, який нині проживає у Москві. На основі цієї архітектурної пам’ятки “Громада” збирається організувати зелений туризм. Адже, крім усього, Новомалин оточує неповторна мальовнича природа, ліси, багаті флорою і фауною, зокрема, на ягоди і гриби. Неподалік знаходиться великий ставок, де водяться лящі, коропи, карасі, плотва, інша риба. А це, безперечно, приваблюватиме не тільки вітчизняних, а й зарубіжних мандрівників. Головне — спочатку налагодити справу, спрямувати її у потрібне русло. Віриться, що Новомалин відродиться завдяки роботящим рукам, наполегливості, сумлінності, віри людей у власні сили. І тоді селянам не доведеться шукати щасливої долі у чужій стороні.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Острозький район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору