Рівне:

Створення та просування сайтів

Створення місцевих пожежних команд на Рівненщині – проблема сьогодення

Кримінал 30-жов, 2008, 14:449 prov 3 217
Створення місцевих пожежних команд на Рівненщині – проблема сьогодення


За дев’ять місяців 2008 року в Рівненській області виникло 788 пожеж, на яких загинуло 40 осіб, з них 4 дитини, 14 громадян отримали травми. Зокрема в сільській місцевості з початку року сталося 516 пожеж внаслідок яких загинуло 30 людей, з них 3 дитини.
Аналіз стану із пожежами свідчить, що упродовж багатьох років значна кількість пожеж в області припадає на сільську місцевість, де щороку виникає майже 60% від їх загальної кількості, та гине приблизно 75 % громадян від загальної кількості загиблих на пожежах.
Зазвичай, кожен район обслуговує тільки одна пожежно-рятувальна частина МНС, котра знаходиться у райцентрі. Мешканці населених пунктів, віддалені від своїх районних „столиць” на десятки, а то й сотні кілометрів, у випадку виникнення пожежі стають заручниками часу, який витрачають пожежні автоцистерни на прибуття до місця призначення. Як приклад з трагічним наслідком, можна згадати пожежу, що трапилася 18 травня 2008 року в селі Біловіж, Рокитнівського району, в дерев’яній господарчій будівлі. Рокитнівським рятувальникам, які подолали 35-ти кілометрову відстань від райцентру, вдалося врятувати від вогню лише житловий будинок, на який встигло поширитись полум’я. Проте дерев’яна господарча будівля згоріла повністю, на місці пожежі працівники МНС виявили загиблу п’ятирічну дитину.
Раніше вихід з цієї непростої ситуації бачили у створенні численних відділень пожежно-сторожової охорони, що діяли на базі сільгосппідприємств. Але під час розподілу і розпаювання майна ця ланка залишилася поза увагою керівників сільськогосподарських підприємств і місцевої влади. Щоб її відновити, вирішили на базі підрозділів пожежно-сторожової охорони тих підприємств, де були об’єктові пожежні частини, створити місцеві пожежні команди (МПК).
На сьогодні в області створено лише 26 підрозділів МПК. Позитивні зрушення слід відзначити у роботі Костопільського району, де створено та успішно несуть службу 10 місцевих пожежних команд, не відстають і в Сарненському районі, де функціонує 8 місцевих пожежних команд, 5 із яких створенні у 2008 році. Зусилля, витрачені керівництвом районних відділів МНС на створення цих команд, не минули марно — в селах районів з’явилася сила, яка здатна оперативно протистояти вогню. На жаль, Костопільський та Сарненський передовий досвід не втілюється в життя у Володимирецькому, Демидівському, Дубровицькому, Гощанському, Дубенському, Зарічненському, Острозькому та Рівненському районах, де у визначені терміни взагалі не створено жодної місцевої пожежної команди.
Особливе занепокоєння викликає протипожежний захист сільських населених пунктів Рівненського району, в якому щороку виникає найбільша кількість пожеж (не враховуючи обласного центру). В районі є лише один підрозділ державної пожежної охорони – ПДПЧ-10 смт Клевань, зона виїзду якої обмежена.
Дмитро Мельник,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору