Рівне:

Створення та просування сайтів

НОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРО АМАЗОНОК

Актуально 30-жов, 2008, 14:589 prov 3 953
НОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРО АМАЗОНОК


Минулої суботи у Рівненській державній обласній бібліотеці відбулася презентація нової книга Валерія Войтовича “Амазонка: богиня-діва-воїн”. Автор цього науково-популярного видання — наш земляк, народився у селі Серники Зарічненського району, нині рівнянин, відомий в Україні письменник, художник і, на даному етапі творчого розвитку, дослідник української міфології.
Книга “Амазонка: богиня-діва-воїн” — захоплива і хвилююча розповідь про одне із найдавніших у міфології таємничих племен жінок, зокрема, амазонок-воїнів, які хоробро виступили на боротьбу зі світом чоловіків, їхнім панівним становищем.
Сліди діяльності загадкових амазонок вчені виявляють на всіх континентах земної кулі. Археологічні знахідки, переважно озброєння та прикраси, рудименти звичаїв, фрагменти пісень, перекази та легенди свідчать про споконвічне прагнення амазонок до рівноправності із чоловіками.
Традиційно вважається, що міфи про амазонок — набуток грецької культури. Насправді ж вони існували і в Україні, та збереглися у нас і донині, тільки в дещо іншій формі, ніж у Греції. Це — скульптура, великі епічні та драматичні твори, а в Україні — безліч живих побутових обрядів, народних уявлень та пам’яток усної народної творчості, як поетичної, так і календарно-розповідної. Валерій Войтович у новій книзі ставить за мету широко розкрити образ діви-воїна, її велич на основі найвизначніших і найважливіших пам’яток мистецтв Малої Азії, північного Причорномор’я, Греції та Риму, які суттєво доповнюють уявлення українців про вагому гілку культурної спадщини своїх предків. Викладений матеріал базується на великій кількості археологічних досліджень і наукових праць у хронологічній послідовності епох, починаючи від ХХ століття до нашої ери і закінчуючи періодом існування Римської імперії.
У майже тисячасторінковому дослідженні “Амазонка; богиня-діва-воїн” вміщено 258 кольорових ілюстрацій. На основі цього матеріалу Валерій Войтович показав амазонку не тільки як жінку-воїна, а й як духовну особистість, що прагне до високої моральності суспільства і своєю незбагненною вродою та вишуканістю робить його кращим, привабливішим, красивішим, різноманітнішим. Автор прагне осягнути не тільки середовище, у якому жили амазонки, але й той світ, із яким вони складали одне ціле.
Під час презентації присутні ознайомилися із виставкою творчого доробку Валерія Войтовича, який складає дев’ять книг, насолоджувалися чарівною грою скрипок, а також у залі демонструвалися слайди, що розповідали про життєвий і творчий шлях автора.
На презентації книги “Амазонка: богиня-діва-воїн” виступили професор Національного університету “Острозька академія” Лідія Овдійчук, голова обласної організації Національної спілки письменників України Лідія Рибенко, літератор Микола Рудницький, фінансист Роман Василишин та інші. Вони висловили свої вагомі міркування, належно оцінюючи нове видання Валерія Войтовича та його клопітку і наполегливу працю.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору