Рівне:

Створення та просування сайтів

Історики: УПА не співпрацювала з гітлерівцями

Україна і світ 13-лис, 2008, 10:269 prov 4 340
Історики: УПА не співпрацювала з гітлерівцями


Українська повстанська армія не співпрацювала з гітлерівцями й не мала стосунку до створення дивізії СС “Галичина” під час Другої світової війни.
Як повідомили у прес-службі СБУ, про це свідчать історичні дослідження, тези яких були оприлюднені на чергових громадських історичних слуханнях в СБУ на тему: “УПА і німці: співпраця чи протистояння”.
Зокрема, директор Галузевого архіву СБУ Володимир В’ятрович зазначив, що на доказ співпраці УПА з німцями часто наводяться факти, які не мають стосунку до УПА. “Йдеться насамперед про короткострокову співпрацю ОУН і Абверу та створення двох батальйонів “Нахтігаль” та “Роланд”. Однак слід зауважити, що дані формування були створені в 1941 р., тоді як УПА утворилася лише наприкінці 1942 р. Дивізія СС “Галичина” (1943 р.), хоч і складалася з українців, проте була структурою німецької армії і не мала нічого спільного з українським визвольним рухом”, — сказав він.
Історик Іван Патриляк повідомив результати неупередженого аналізу німецьких, радянських та українських документальних першоджерел. Він зазначив, що період ситуативної співпраці між ОУН і Німеччиною завершився невдовзі після проголошення Акту про незалежність 30 червня 1941 р. Незгода націоналістів відкликати його призвела до масових арештів членів ОУН і їх переходу до антинімецької боротьби. У серпні-жовтні 1942 р. формуються перші великі бойові групи ОУН(Бандери), які стануть основою Української повстанської армії.
За його словами, першою атакою українських повстанців проти німецької окупаційної адміністрації став напад сотні Г.Перегіняка-“Довбешки-Коробки” на районний центр Володимирець в ніч з 7 на 8 лютого 1943 р. Таким чином з’явився антинімецький фронт УПА, який існував протягом усього часу німецької окупації України.
“Загалом же, — підкреслив історик, — під час боїв і сутичок з окупантами у червні-вересні 1943 р. загинуло 1237 українських повстанців і понад 3 тисячі гітлерівців та їх союзників. Наслідком успішної боротьби УПА з німецькими окупантами стало встановлення контролю над суцільними територіями, в тому числі й захоплення районних центрів. “Повстанські республіки” виникали переважно у сільській місцевості – там, де поблизу були великі лісові масиви”.
Як зазначали учасники слухань, документи однозначно свідчать про те, що повстанський рух, організований і очолюваний бандерівською ОУН, довгий час мав антинімецький характер, а також про те, що нацисти з 1942 р. саме в українських націоналістах бачили найбільшу загрозу своєму пануванню в краї.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору