Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненський КВУ дав оцінку виборам міського голови

Останні новини 02-гру, 2008, 09:509 prov 1 274
30 листопада 2008 року відбулись позачергові вибори міського голови Рівного.
Досить негативно відобразилась на початку роботи переважної більшості дільниць ситуація з виключенням з бюлетеня кандидата Куковського А.Г. Оскільки постанова Територіальної виборчої комісії про це до ДВК в основному була доставлена вранці перед або ж взагалі після відкриття дільниць, то члени змушені були в екстренному порядку розпочинати свою роботу з проставлення штампу «вибув» навпроти зазначеного кандидата. Відповідно через це чимало дільниць не змогли відкритись вчасно, а на частині з них виборці вже до цього часу встигли проголосувати на непроштампованих бюлетенях. На деяких дільницях члени ДВК помилково проставили штамп «вибув» напроти імені кандидата Харченка О.Б. замість Куковського А.Г., а на дільниці № 77 розпочали голосування, не проставивши штамп «вибув» напроти кандидатури Ігоря Грубого, хоча рішення ТВК про це було прийнято набагато раніше. На дільниці № 7 замість штампу «вибув» кандидатуру Анатолія Куковського у бюлетенях просто викреслювали.
Певне занепокоєння викликає недостатній рівень підготовки членів дільничних виборчих комісій. Хоча й випадків видачі бюлетенів без паспортів або ж видачі бюлетенів без зазначення підпису та/або прізвища члена комісії, який його видавав, спостерігачі РОГО КВУ не зафіксували, однак були випадки, коли члени ДВК заповнювали відповідні дані в бюлетенях наперед, тобто ще до того, як виборець приходив на дільницю і пред’являв паспорт для видачі бюлетеня, що є порушенням процедури видачі. Також були зафіксовані факти, коли бюлетені видавав один член комісії, а не 2, як того вимагає законодавство.
Окремо варто відзначити недоопрацювання, коли на переважній більшості дільниць члени ДВК при видачі бюлетенів не роз’яснювали виборцям інформацію про вибулих кандидатів. Особливо це було актуальним у зв’язку з терміновим виключенням з бюлетеня кандидата Куковського А.Г.
Спостерігачами РОГО КВУ були зафіксовані поодинокі випадки голосування поза кабінками (дільниці № 98 і 105). На кількох дільницях були ситуації, коли люди хотіли проголосувати вдвох в одній кабінці (наприклад, подружжя або батьки з дітьми).
На виборчій дільниці № 95 була зафіксована спроба винесення виборцем бюлетеня з приміщення дільниці. Але вона була невдалою, оскільки чоловік був затриманий спостерігачем і через деякий час все ж таки проголосував і вкинув свій бюлетень до виборчої урни.
Ситуація зі списками виборців порівняно з попередніми виборами покращилась. Однак, як показали результати моніторингу як напередодні виборів, так і в день голосування, цю ситуацію треба покращувати, оскільки списки виборців все ще далеко від досконалості. В день голосування зафіксовані (хоча й поодинокі) скарги громадян переважно на невключення їх до списків виборців. На виборчій дільниці № 47 громадянка подала скаргу до комісії через те, що вже треті вибори підряд у списках за адресою, де вона проживає, вказана особа, яка там не проживає.
На дільниці № 80 був зафіксований факт тиску на голову ДВК і її членів. З їхніх слів, двоє чоловіків хотіли проголосувати на підставі посвідчень працівників УМВС. Отримавши відмову, вони пригрозили голові комісії значними неприємностями і залишили дільницю. Після цього ці чоловіки вже вдруге для голосування не повертались.
Обґрунтованих і доведених фактів підкупу виборців або ж фальсифікації результатів голосування на цей час спостерігачі РОГО КВУ не виявили.
В день голосування інших скарг, окрім як на невключення в списки виборців до дільничних виборчих комісій на цей час поки не надходило.
Окремо хотілось би виділити неприємну ситуацію з необґрунтованим недопущенням представника РОГО «Комітет виборців України», який спостерігав як кореспондент газети «Точка зору. Рівне», до процедури підрахунку голосів виборців. Сталося це на дільниці № 95.
Незважаючи на всі ці порушення, Рівненська обласна громадська організація «Комітет виборців України» вважає, що загалом позачергові вибори міського голови Рівного 30 листопада 2008 року пройшли без суттєвих грубих порушень, які б суттєво могли вплинути на процес і результати волевиявлення виборців.
Однак для поліпшення ситуації та зменшення кількості порушень на наступних виборах організація вважає необхідним відповідним органам влади приділити значно більшу увагу спискам виборців та якісній підготовці членів дільничних виборчих комісій, а самими кандидатам більш ретельно підбирати людей, делегованих ними для роботи під час виборів, — повідомили з РОГО КВУ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору