Рівне:

Створення та просування сайтів

ПОРАДИ ГОЛОВНОГО РЯТУВАЛЬНИКА РІВНЕНЩИНИ

Кримінал 11-гру, 2008, 16:249 prov 1 571
ПОРАДИ ГОЛОВНОГО   РЯТУВАЛЬНИКА РІВНЕНЩИНИ


Найжаданішими та найзагадковішими днями у році, котрі завжди зачаровують думки дорослих і, особливо, дітей — є зимові свята. Саме тоді серця усіх сповнюються надією на щасливе майбутнє, здійснення найзаповітніших мрій та сподівань. Діти, окрім подарунків, мають можливість відпочити від навчання на канікулах, оздоровитися, отримати масу позитивних емоцій від спілкування з друзями та насолодитися усіма можливими зимовими розвагами.
Поради щодо безпечного проведення святкувань дав начальник Головного управління МНС України в Рівненській області, генерал-майор служби цивільного захисту Микола Костюк.
— Пане Миколо, незабаром новорічні та різдвяні свята, тож не секрет, що саме у такі дні значно зростає небезпека нещасних випадків та травмувань, пов’язаних із проведенням різноманітних святкових заходів, зокрема, у дитячих установах і організаціях. Які дії необхідно вжити, аби не сталося лиха?
— Так, саме у зимовий період різноманітні небезпеки найчастіше чатують на маленьких громадян. А розпочинається усе раніше, з улюбленого дитячого свята — дня Святого Миколая. Мерехтіння дивовижних різнокольорових вогників на ялинках, іскристі бенгальські зірочки, маскарадні костюми — уся ця феєрія у залах дитячих садків та шкіл схожа на неймовірну казку, однак деколи доволі небезпечну. Подбати про те, аби дітей оминуло лихо, зобов’язані дорослі. Для цього необхідно пам’ятати, що малюки найчастіше несвідомо провокують небезпечні ситуації власними вчинками, тож не варто залишати їх сам на сам із спокусами.
— Зрозуміло, що такі заходи для дітей влаштовують саме дорослі. Як їм врахувати усі ймовірні небезпеки, звідки дізнаватися про необхідні заходи?
— Аби убезпечити дітей від травмувань та загибелі, в першу чергу потрібно подбати про належне облаштування приміщення, в якому проводитимуться святкування. У цьому керівникам дитячих установ допоможе інспектор з пожежного нагляду, який розповість про необхідні засоби пожежогасіння, способи евакуації, найкраще місце встановлення ялинки, справність електромережі тощо. Ці рекомендації не є просто забаганками інспектора, вони — реальна допомога в запобіганні лиху. Якщо ж конкретніше, то основні вимоги для проведення новорічних свят такі: ялинка повинна бути встановлена на стійкій основі, проте розміщена не у проходах, біля виходів чи на шляхах евакуації. Ще одна пересторога стосується використання на новорічному дереві та у приміщенні ілюмінації загалом: якщо електрична освітлювальна мережа використовується без понижувального трансформатора, святкові гірлянди повинні застосовуватись лише з послідовним увімкненням лампочок напругою 12В, потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт. Електромережа має бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами. Підключення освітлення до мережі повинно здійснюватись за допомогою штепсельних з’єднань. Ялинкові прикраси не повинні бути целулоїдними, зробленими з марлі чи вати. Окрім того, забороняється запалювати на дереві справжні свічки. Маскарадний одяг дітей не повинен бути із легкозаймистих та синтетичних матеріалів, краще пошити костюм, використовуючи натуральні тканини.
— Загальновідомо, що неодмінним атрибутом новорічних і Різдвяних свят є різноманітні піротехнічні пристрої. Це петарди, хлопавки, бенгальські вогні, ракети, феєрверки, салюти – весь арсенал гучних і яскравих іграшок, без яких Новий рік втрачає свою неповторність. Які небезпеки вони криють у собі?
— На жаль, на вітчизняному ринку, особливо напередодні зимових свят, з’являється чимало несертифікованої піротехнічної продукції. Здебільшого її розповсюджують на базарах, стихійних ринках, на вулицях. У продавців відсутні не лише сертифікати, а й спеціальні дозволи на реалізацію. Неліцензована піротехнічна продукція може завдати значної шкоди, спричинити травмування людей. Зважаючи на це, варто звернути увагу, яка продукція потрапила на свято. Не слід використовувати феєрверки, петарди, хлопавки у не пристосованих для цього місцях чи приміщеннях. Іскри можуть потрапити на одяг та інші легкозаймисті предмети. Краще порадувати око різнокольоровими вогниками, встановивши феєрверки на спеціально підготовленій території за межами приміщень. Ні в якому разі не дозволяйте дітям самостійно користуватися піротехнічними виробами та розпалювати бенгальські вогні. Ще однією обов’язковою умовою є наявність сертифікованих вогнегасників у приміщенні, де проводитиметься святкування. Їх повинно бути не менше двох.
— Січень багатий на різноманітні свята, а зимові канікули у дитячих навчальних закладах припадають саме на цей період. Що порадити дорослим, на що звернути їх увагу в першу чергу, щоб вони убезпечили своїх дітей?
— Варто обмежити доступ маленьких дітей до сірників, запальничок, адже забави із сірниками — чи не найпоширеніша причина тих пожеж, котрих можна було уникнути. Підлітки ж, намагаючись спробувати усіх шкідливих звичок, запозичених у дорослих, починають зазвичай із сигарет. Знаючи, що батьки не схвалять такої допитливості, ховаються на горищах, у сараях та інших потаємних місцях, і проводять свої досліди. Саме ці місця і є джерелами пожеж, бо найчастіше захаращені легкозаймистими предметами, сіном, соломою, різноманітним мотлохом – усе це стає гарною поживою для вогню.
Особливу увагу необхідно звернути на те, як розважаються діти за межами дому. Звичайно, усе залежить від погодних умов, однак деякі перестороги все ж варто пригадати. Якщо Ваша сім’я надає перевагу активним видам зимового відпочинку – ковзанам, лижам, підлідній риболовлі, катанням на санках — намагайтесь вжити усіх можливих заходів безпеки, а також поінформуйте дітей про ймовірні загрози та яким чином можна допомогти собі чи комусь у складній ситуації. Неодмінно забороніть катання на лижах, санках поблизу автошляхів. Поясніть, чим можуть закінчитись такі забави. Підлідна риболовля та катання на ковзанах поза межами спеціально обладнаних місць (на водоймах, а не на штучних ковзанках) повинні відбуватися лише за умови нагляду дорослих. Не дозволяйте дітям робити це наодинці, адже вони не відчувають небезпеку, а страх з’являється, коли вже надто пізно.
— Чи не найяскравішими згадками дитинства багатьох є туристичні походи на природу із однокласниками чи друзями під час канікул. Яких заходів треба вжити, щоб такий виїзд був максимально безпечним для дітей, а також дорослих, котрі їх супроводжують?
— Педагоги, викладачі, плануючи для своїх вихованців організований відпочинок на природі, наприклад, у горах, повинні пам’ятати, що потрібно сповістити місцеву пошуково-рятувальну службу про маршрут походу, кількість туристів у групі, час виходу та запланований час повернення, а також наявні засоби зв’язку. А на загал варто пам’ятати, що найкращою моделлю поведінки дорослих є постійний ненав’язливий контроль за розвагами дітей, мудра і вчасна порада, вміння скерувати їх гру у більш безпечне русло.
Сподіваюся, що ці прості поради вбережуть Вас і тих, хто поруч, від ймовірного каліцтва, а свята пройдуть радісно і безтурботно! Щасливого Нового 2009 року!
Віктор КОЗАК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору