Рівне:

Створення та просування сайтів

Зі справами щодо недоплат допомог на дітей – до міського суду

Останні новини 24-гру, 2008, 10:259 prov 1 118
Справи щодо стягнення недоплачених матерям сум допомог на дітей до 3-х років випадках, коли їх нарахування та виплату здійснювало Управління праці та соціального захисту населення виконкому Рівнеради, повинні розглядатися в Рівненському міському суді. Так вирішив Львівський апеляційний адміністративний суд за результатами розгляду скарги громадянки в цій справі.
Нагадаємо, що в липні 2008 року жителька Рівного Олена Пінчук звернулась до Рівненського окружного адміністративного суду з позовом про стягнення недоплаченої суми допомоги на дітей до 3-х років. Однак, цим судом винесено було ухвалу, якою встановлено, що така справа підлягає розгляду в Рівненському міському суді. Тому жінка подала аналогічний позов до міського суду. Однак, і цей суд відмовився розглядати її справу, мотивуючи це тим, що така справа повинна розглядатись все ж таки в окружному адміністративному суді, адже до участі в справі повинні бути залучені Міністерство праці та соціальної політики, Міністерство фінансів та Державне казначейство України, оскільки фінансування відповідних допомог на дітей здійснюється з держбюджету.
Тоді пані Пінчук звернулася за юридичною допомогою до центру права Рівненського Комітету виборців. Юристи організації підготували їй апеляційну скаргу на відповідну ухвалу міськсуду. За результатами її розгляду Львівський апеляційний адміністративний суд нещодавно скасував ухвалу Рівненського міського суду щодо непідсудності йому даної справи та направив її для вирішення питання про відкриття провадження у цій справі до того ж таки міськсуду.
„Враховуючи це, відтепер особи, які отримують допомогу на дітей до досягнення ними 3-х річного віку в місті Рівному (призначену і нараховану саме Управлінням праці та соцзахисту населення виконкому Рівненської міськради) в разі невиплати їм відповідної допомоги у встановлених законами розмірах повинні звертатись з позовами саме до міського суду, – коментує юрист РОГО КВУ, магістр права Микола Глотов. – Варто зазначити, що цей приклад існування суперечки між судами щодо підсудності справ є непоодиноким. Тому існуюча ситуація потребує негайного вирішення.”
У зв’язку з цим з метою формування єдиного підходу щодо підсудності даної категорії справ Рівненська обласна громадська організація „Комітет виборців України” направила звернення до Вищого адміністративного суду України з проханням надати адміністративним судам роз`яснення щодо підсудності адмінсправ, у яких відповідачами по справах щодо донарахування та виплати молодим матерям допомоги по догляду за дитиною до досягнення дітьми трирічного віку, право на яку було обмежено, є управління праці та соціального захисту населення, що створені при виконавчих комітетах міських рад. У відповідь Вищий адміністративний суд України повідомив, що наразі здійснюється вивчення наведеної в зверненні проблеми, за результатами чого адміністративним судам будуть надані відповідні рекомендаційні роз’яснення.
В будь-якому випадку, на думку пана Глотова, вже найближчим часом це питання може бути вирішене, адже в парламенті зареєстрований законопроект № 1455, яким якраз і передбачається законодавчо чітко визначити, що відповідна категорія справ буде підсудна саме місцевим загальним судам як адміністративним.
Таким чином, завдяки наполегливості громадянки, яка до кінця вирішила відстоювати свої інтереси, може вирішитися проблема, що стосується цілої категорії українців. Залишається лише дочекатися відповідних дій вищих органів влади, — повідомив інформаційний відділ РОГО КВУ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору