Рівне:

Створення та просування сайтів

Кількість вакансій в Україні скоротилася на третину

Україна і світ 12-січ, 2009, 10:439 prov 1 092
Через фінансову кризу кількість вакансій в Україні у другому півріччі 2008 року скоротилася на третину.
З липня по грудень 2008 року роботодавці розмістили 270 000 вакансій — на 32% менше, ніж за аналогічний період 2007 року, коли було розміщено 402 000 вакансій, — повідомили представники інтернет-ресурсу jooble.com.ua.
Відповідно до річного огляду цього ресурсу, який збирає інформацію про вакансії і резюме з усього інтернету, в цілому за 2008 рік кількість вакансій зменшилася на 19% — до 640,1 тис., тоді як в 2007 році було зафіксовано ріст на 52%.
Роботодавці, як і раніше, публікують вакансії з зарплатою зазначеною в доларах США, однак з жовтня 2008 року вони стали фіксувати курс долара на рівні 5,00 грн. / $ 1. В результаті формально середня зарплата в минулому році зросла на 30% — до $ 919, однак з урахуванням ослаблення гривні вона зменшилася на 13% (без урахування інфляції).
За даними ресурсу, найбільше падіння зарплат зафіксовано в сфері нерухомості — на третину, оскільки через дорогі кредитні ресурси багато будівельних компаній призупинили діяльність. З цієї ж причини значно зменшився попит на послуги будівельників і робітників, що призвело до зниження їхніх зарплат в середньому на 15%.
Постраждали також працівники у сфері реклами та ЗМІ, оскільки багато компаній відреагували на кризу зниженням витрат на рекламу.
Значно зросли в ціні інженери і технологи, як фахівці, близькі до реальної економіки. Юристам зростання забезпечили спеціалізовані напрямки, особливо зросли в ціні юристи за заборгованості та юристи в сфері будівництва, — зазначають в Jooble.com.ua.
За їхніми даними, в порівнянні з 2006 роком значно сповільнився приріст у зарплатах ІТ-фахівців, оскільки у зв’язку з фінансовою кризою багато аутсорсингових компаній втратили замовлення і скоротили виробництво в Україні.
Нагадаємо, що в Міністерстві праці та соціальної політики очікують, що рівень безробіття в 2009 році зросте до 9%.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору