Рівне:

Створення та просування сайтів

Клінтон, Кучма і Єльцин у квартирі рівнянина

Суспільство 09-чер, 2005, 11:409 prov 1 268
У рівненського художника Володимира Вознюка досить незвичне захоплення: він малює портрети політиків. Причому малювати картину починає лише після того, як отримає автограф на чистому полотні.
Під час першого українського передвиборчого президентського марафону в художника з’явилася ідея намалювати портрет майбутнього президента. Але перед тим, як малювати портрет, пан Володимир вирішив зібрати на полотні, призначеному для майбутньої картини, підписи всіх кандидатів на цю посаду. Що цікаво, ніхто з політиків не відмовив художнику в незвичному проханні.
– Одержати автограф Леоніда Кравчука, та й інших впливових людей мені допомогло те, що я був військовим офіцером, – розповідає Володимир Вознюк, – відповідно я мав право доступу до офіційних осіб.
На честь знищення ядерної зброї Володимир Вознюк намалював картину, присвячену зустрічі трьох президентів – Білла Клінтона, Бориса Єльцина і Леоніда Кравчука – “Ланцюг взаєморозуміння” і вирішив подарувати її Біллу Клінтону. Щоб особисто вручити подарунок американському президенту, Володимир Вознюк приїхав у Ригу. Щоправда, зустрітися особисто з американським президентом пану Володимиру не пощастило, але подарунок прийняли працівники посольства і пообіцяли передати Клінтону. Клінтон був приємно здивований таким подарунком і відправив лист-подяку в Рівне. Ось тут і зацікавилися спецслужби “підозрілим” майором. Яке ж було їхнє розчарування, коли вони довідалися, що офіцер просто-напросто малює портрети політиків..
У творчому доробку майстра є портрети українських політиків Володимира Литвина, Івана Плюща, Леоніда Кучми, Олександра Мороза. Портрети Кучми і Кравчука нині знаходяться в національному музеї історії України.
Крім політичних портретів Володимир Вознюк малює і пейзажі, і натюрморти різної тематики. Також майстер займається реставруванням ікон.
Митець переймається культурним життям Рівного. З проханням допомогти у відродженні картинної галереї в обласному центрі він звернувся до земляка Леоніда Кравчука. Та відповіді так і не дочекався.
– Певно, він образився на мене, коли я йому подарував портрет першого президента України – не Леоніда Кравчука, а Михайла Грушевського.
Нині Володимир Вознюк сподівається на допомогу голови облдержадміністрації Василя Червонія, який пообіцяв таки посприяти у відродженні зруйнованої картинної галереї.
А свій талант до малювання колишній військовий пояснює невеликим екскурсом у минуле:
– Моя мама в молодості зустрічалася з хлопцем, який малював ікони. Але батьки їм не дозволили одружитися, оскільки той був бідним. Дороги закоханих розійшлися назавжди. Через кілька років мама вийшла заміж за іншу людину, а в мене, невідомо звідки, проявилася схильність до малювання.
Вікторія ЛЕВЧУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору