Рівне:

Створення та просування сайтів

ЯКЩО ХОЧЕШ МАТИ ГАЗДИНЮ…

Актуально 15-січ, 2009, 13:139 prov 1 134
Бокійма здавна славиться своїми господарськими традиціями. Подейкують, що колись навіть побутувало таке твердження: „Якщо хочеш мати в хаті господиню, то одружуйся на бокіймівчанці”. Власне, це твердження донині не втратило своєї первозданної суті, адже бокіймівчани і на старті третього тисячоліття дадуть фору найтямущішим газдам.
— А що слугує критерієм такого визначення? – може запитати ревнивий скептик. І тут йому доведеться ознайомитися із такою статистикою: на території Бокіймівської сільради зареєстровано 63 трактори, 214 коней. Тобто, за приблизними підрахунками, на один трактор припадає три вороних. Звісно, що перевагу на боці гривастих можна пояснити просто: селянину стає все дорожче обробляти землю, а ціни на пальне відчутно кусаються.
До речі, оті бокіймівські кінські сили обробляють більш як сімсот гектарів земельних наділів, бо у селі більш як триста газд вийшли із колективного агроформування із паями і нині ведуть індивідуальні сільські господарства. Якщо ж цю кількість одноосібників помножити на середню величину земельної частки (паю), то й одержимо згадані 700 га з лишком.
Зрозуміло, що хазяйновиті бокіймівчани уже давно ввійшли у агровиробничий ритм і доволі успішно продовжують і збагачують хазяйські традиції односельців-газд. Ну, а зі своїми тракторами і конями бокіймівчани можуть претендувати на першість у районі. Хоча зазначу, що це лишень припущення, яке грунтується на тому, що у найбільшому селі на Млинівщині – Острожці, на 1 січня цього року було зареєстровано 39 тракторів і 84 коні. Та й одноосібників там лишень більше двох десятків. Втім, Острожець у даному разі важко порівнювати із Бокіймою. Річ у тім, що хоча тут населення значно більше, але воно зайняте на виробництві у сусідньому Луцьку, на території сільради успішно розправляє господарські крила агрофірма „КамАЗ-Агро”, та й у самому Острожці є до чого докласти рук…
Хоч би як, але існують цілком об’єктивні підстави вважати, що „тягатися” із бокіймівськими кінськими силами у районі мало яка сільська рада зможе. Якщо хтось це спростує, ми із задоволенням поділимося інформацією із читачами. Зрештою, у кожному селі свої традиції, свої перспективи і свій стиль господарювання. Але, погодьтеся, не кожне село заслужило такого вагомого історичного визначення: „Якщо хочеш мати в хаті газдиню, то одружуйся на бокіймівчанці”. Очевидно, це сповна стосується і представників сильної статі, бо упродовж кількох століть і останніх десятиліть бокіймівчани хазяйським хистом і надзвичайною працьовитістю здобули авторитет. Ну а трактори і коні – це додатковий аргумент на користь цього авторитету…
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору